21.7 C
București
duminică, septembrie 26, 2021

Vremea “omului (angajat) la stat” s-a încheiat!

Chiar dacă la noi schimbările se manifestă tardiv, comparativ cu țările dezvoltate, ușor-ușor suntem “adoptați” de “mama eficiență” care începe să preia controlul procesului decizional în organizație.

Numărul celor care se vor adapta ritmului de lucru din ce în ce mai alert va scădea simțitor în viitorul apropiat, întrucât generațiile următoare prioritizează altfel și sunt mai orientate spre propriul confort, atât fizic, cât și emoțional.

Toți angajatorii vor trebui să-și adapteze condițiile de muncă pentru a putea dispune de personalul încă necesar pentru îndeplinirea obiectivelor setate. Până ce ponderea umană o va domina pe cea cu inteligență artificială, vor continua să fie în avantaj “umanoizii”.

Cert este că până și companiile de stat tind să-și diminueze considerabil numărul angajaților pentru a putea beneficia în continuare de drepturile salariale cu care s-au obișnuit.

Numai că orice învăț are și dezvăț…mai țineți minte? Această pildă părintească care era menită șă ne dezobișnuiască de anumite metehne neproductive…

Adevărul este că nu poți susține la nesfârșit oameni neimplicați 100%, care nu fac față iureșului cotidian, care se complac într-o stare latentă și au renunțat să-și dorească mai mult, care găsesc mereu scuze la de ce nu se poate.

Posibil să te numeri printre managerii care empatizează cu membrii echipei sale, care-i cunoaște individual și îi înțelege, dar care nu poate acoperi volumul de muncă rămas ca urmare a delăsării sau superficialității acestora. Și-atunci ai de ales între a te sacrifica pe tine pe termen scurt (căci mai mult nu vei rezista, fizic – în primul rând) sau a-i înlocui treptat pe cei care nu au atins nivelul de productivitate impus.

Lesne de înțeles că mulți dintre cei vizați să părăsească sistemul vor opune rezistență, vor vocifera, amenința, sau vor îmbrățișa brusc concediul medical pe termen îndelungat…

Realitatea însă nu va întârzia să-i execute din mers, pentru a reuși o recuperare rapidă a decalării rezultatelor scontate.

Viața merge înainte – nu-i așa ?! Orice ni s-ar întâmpla, are o singură direcție, pe care dac-o ignorăm, n-o mai putem prinde din urmă.

Și-atunci, oameni buni, nu omiteți să vă autodepășiți zilnic, să țintiți tot mai sus, să trageți din greu pentru vi se recunoaște valoarea, să vă priviți cu încredere și mândrie rodul muncii, să fiți o sursă de inspirație pentru ceilalți și un pilon de rezistență pentru echipă. Așa creștem împreună o comunitate puternică și prosperă, care să-i dezvolte și să-i susțină pe cei care ne calcă pe urme. Orice altceva este mai prejos decât putem/merităm!

Cristina Papazian

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.