Romania participa la un test de competenta care-i poate ridica prestigiul intre statele UE. Alaturi de Italia si Portugalia vom construi o contrapropunere la cadrul financiar multianual (2021-2026) prezentat de Consiliul European si respins de mai multe tari.

Romania face parte din grupul „prietenii coeziunii” care acum trebuie sa si demonstreze nu doar ambitiile de mai multa incluziune, ci si inteligenta navigarii printre obstacolele ridicate de constrangerile bugetare; forta de negociere a marilor contributori (Franta & Germania) alte asocieri ad-hoc de state din UE.

Prin retragerea UK din UE, Polonia si Romania sunt competitori de prim rang in conceperea si implementarea planurilor strategice ale CE. Desigur ca, forta noastra trebuie sa se bazeze pe o baza solida de specialisti si pe un fundament institutional eficient. Adica, exact ceea ce s-a subrezit in ultimii ani prin deprofesionalizare sau demotivare in randul specialistilor.

Vremea cand ne uitam la altii si repetam dupa ei s-a sfarsit. Acum, noi trebuie sa livram si sa aducem solutii la masa discutiilor. Dar acestea nu apar din senin. Si nici nu pot fi apanajul catorva initiati din ministere.

Trebuie redate forta si increderea personalului de specialitate din institutii. Nu doar simbolic, ci si practic.

Dar pentru acest pas este nevoie de conducatori priceputi, onesti si dedicati misiunii lor publice. Cine insa are timpul si mintea la asa ceva in anul electoral marcat de fake news si operatiuni ample de pastrare/cucerire a retelelor de bani publici?

de Claudiu Lucaci