Experimentul Trump s-a incheiat, deocamdata. Imi amintesc socul si groaza din primele zile ale mandatului sau. Apoi acuzatiile ca a fost ajutat de rusi ca sa o invinga pe Hillary (cea profund corupta, dupa cum suna sloganul care i-a infierbantat pe alegatorii republicani). Apoi toate gesturile sale care i au zdruncinat pe europeni si l-au declarat nefrecventabil. Apoi inghetarea relatiilor cu Rusia lui Putin si China lui Xi. Paradoxal, ultimii doi si-au asigurat conducerea pe viata in timpul mandatului concurentului lor din lumea libera, alungat din Biroul oval. Nu revin cu alta analiza asupra transferului de putere. Prefer sa privim putin prin fereastra viitorului. Sa nu ne amagim ca vom vedea o transformare miraculoasa a Americii. Va propun sa reflectam impreuna cu doi mari ganditori moderni ai lumii asupra provocarilor prin care va trece noua Casa Alba.

”Încotro se îndreaptă America de aici? Este Trump o aberație sau un simptom al unei boli naționale mai profunde? Se poate avea încredere în Statele Unite? Peste patru ani, vor triumfa din nou forțele care i-au ridicat pe Trump și partidul care l-a susținut copleșitor? Ce se poate face pentru a preveni acest rezultat?”

Joseph E. Stiglitz

”Disfuncția fundamentală a politicii americane este modul în care au interacționat instituțiile federale responsabile cu mecanismele de control și echilibru cu polarizarea politică pentru a produce o paralizie și o stare permanentă de conflict politic. Cauzele fundamentale ale acestei crize au rămas aceleași. Guvernarea Americii încă este captivă unor grupări influente ale elitei care distorsionează politicile spre propriul lor beneficiu și care subminează legitimitatea întregului regim. Iar sistemul este încă prea rigid pentru a se reforma de unul singur”. Francis Fukuyama

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.