Ăia din HoReCa sunt disperați! Și, sincer, nu văd mila nimănui în ceea ce-i privește! Deși ar trebui să ne cam pese de sector, pentru că, dincolo de porcismele patronilor din domeniu, sectorul ăsta este o piesă deloc minoră în lanțul economic.

Criza determinată de închiderea abruptă, absurdă și inutilă a restaurantelor, lovește pe mulți, din industria alimentară, din agricultură, din viticultură, din serviciile conexe.

Cred că e cazul să vedem lucrurile în complexitatea lor. O analiză atentă a evoluțiilor economice din timpul ”pandemiei”, sau ce o fi demența asta, este urgentă și obligatorie. Dar dacă o facem cu dogmele neo-liberalismului libertarian de mahala ineptă a capitalismului, nu rezolvăm nimic.

Aici nu mai putem vorbi despre ”supply side” sau despre alte bălării. Toate sectoarele, industriale, servicii, producție și consum, au excedent de ofertă. Și? Nimic! Criza se adâncește. Pentru că de unde cerere?!

HoReCa este parte a ceea ce eu am numit ”economia de timp liber”, economie care privește și bunurile materiale, și bunurile simbolice.

Dacă la bunurile materiale e clară situația, deși nu e de bine, cu bunurile simbolice e mai complicat. Spre pildă industria spectacolului, care asta produce, bunuri simbolice, e dezastru, fie că e vorba de industria cinematografică(chiar și în televiziune!), de teatru, operă, operetă, musical, concerte, etc, dar și despre spectacolul sportiv. Se pare că domeniul ăsta, al sportului, a pierdut circa 35 de miliarde de euro/dolari. Dacă unii au găsit un debușeu pe Internet, interpreți în general, care folosit ce-au avut la îndemână pentru a produce câte ceva, nu joci baschet, fotbal sau altceva pe Tik Tok!

Că nu se poate! Bun, ce putem face? Cum recalificăm forța de muncă? Pentru ce meserii? Unde? Ce facem cu educația în format digital? Ce rezultate așteptăm de la ea? Ce facem cu medicina? Cu asistența socială? Cu agricultura?

Nu văd nicio dezbatere în România. Ci doar o zbatere pentru a colecta voturi, pe care să le transforme niște unii în putere pentru privilegii. Chiar așa: dacă va avea și Parlamentul lui, și CCR ul lui, și Guvernul lui, lui Iohannis ce-i mai rămâne să-și dorească? Va muri de plictiseală?

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.