24.4 C
București
joi, septembrie 29, 2022

Un pic de viață adevărată…nu strică nimănui

„Apropo de bătut câmpii domnule… în loc să vă pierdeţi vremea cu poveşti ştiinţifico-fantastice ieftine… N-aţi face mai bine să mai luaţi din când în când tramvaiul sau… troleibuzul… măcar o dată pe an, din curiozitate. Aţi vedea un pic de viată adevărată, şi poate că… v-ar mai trece pofta să faceţi glume proaste la televiziune. Nu vă bateţi joc de ceea ce nu cunoaşteţi, domnule student. Dacă tot aţi avut noroc de părinţi care să vă ţină-n puf… încercaţi să fiţi… mai modest. Dacă se poate…” (Filantropica, 2002)

             Multe dintre replicile din celebrul film al lui Nae Caranfil au intrat în uzul curent și au devenit comune…cine nu a auzit vreodată fraze precum „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește de pomană” sau „Viața e complexă și are multe aspecte”…

Cred însă, că îndemnul cu care începe acest material ar trebui adresat unei mari părți a elitei politice care de foarte multe ori pare ruptă de realitate în care trăiește cea mai mare parte a societății românești. Ruptura aceasta pare să fi fost accentuată de pandemia prin care trecem și de criza din care pare că nu mai putem ieși. Zilele acestea am avut încă odată dovada de cât de departe sunt politicienii de lumea reală, de viața de zi cu zi a majorității românilor și parcă a existat un concurs de afirmații cât mai trăsnite.

Avem  o doamnă secretar de stat care ne spune cum trebuie să ne facem cumpărăturile: „Să mergem o dată bine la magazin pentru mai multe lucruri. […] Se pot face cumpărături online. Se poate cumpăra o dată pe săptămână tot ce ai nevoie. Dacă stai să te gândești nu ai nevoie de foarte multe lucruri ca să îți ajungă pentru a te hrăni cum trebuie. Se poate merge la orele de dimineață… De ce nu ne gândim că în țări precum Elveția sau alte țări toate magazinele în epoca pre-pandemie se închideau la ora 07.00. […] Drept pentru care ne-am obișnuit dimineața să ne luăm atunci ce ne trebuia, să lăsăm acasă, iar apoi să mergem la muncă…”.

Oare această doamnă e conștientă că sistemul cumpărăturilor on-line este funcțional doar în marile orașe, și nici acolo mereu, în timp ce în urbanul mic sau în rural încă funcționează cumpărăturile pe caiet? Poate înțelege că cea mai mare parte a României nu funcționează după aceleași reguli cu cele din centrul Bucureștiului unde lucrează dânsa? Este conștientă că o mare parte a populației în vârstă sau din medii sărace nu are nici „skill-urile” (că tot e la modă conceptul) și nici posibilitatea de a comanda on-line? Este conștientă că nu toată lumea își permite să plătească taxele de transport pentru acele produse? Sau crede că toți românii au salarii la nivel de secretar de stat? Și-a pus vreodată problema că, în condițiile în care cea mai mare parte a oamenilor merg la cumpărături cu „sacoșa” sau în cazul cel mai fericit cu „căruțul de piață” și nu cu mașina, este imposibil să faci aprovizionare pentru o săptămână la o singură „vizită la magazin”.

A încercat să trăiască o lună cu pensia medie din România sau cu salariul minim? Știe că sunt foarte mulți oameni pentru care 1 leu sau 50 de bani economisiți la cumpărarea unui produs înseamnă foarte mult? A privit vreodată în ochi doamna secretar de stat un pensionar normal (nu din cei care la 42 de ani iau o pensie de aproape 3000 de euro pe lună precum o colegă a dumneaei, tot secretar de stat) sau un angajat care muncește pe „2 lei” (cum și-ar dori o altă doamnă ajunsă la conducerea Senatului României) și să înțeleagă că aceștia nu bat piețele sau magazinele de plăcere sau pentru că „aleargă după chilipiruri”…ci încearcă să supraviețuiască…

Are dreptate doamna când spune că nu este nevoie de foarte multe pentru a te hrăni cum trebuie…dar uită că e nevoie de mulți bani pentru a te hrăni corect…să mănânci sănătos nu este deloc ieftin…nu întâmplător cele mai multe cazuri de boli metabolice, de obezitate etc apar în rândul populației sărace… Poate mulți români și-ar dori să comande de mâncare de la restaurant (eventual bio sau ce mai este la modă), dar în viața reală se chinuie încropească un fel de mâncare (eventual cu mult sos ca să meargă cu pâine care să te sature…).

Oare ce program are doamna secretar de stat de își permite să facă cumpărăturile dimineața, să le lase acasă și apoi să se ducă la serviciu? Are idee câți oameni pleacă de acasă (care poate să fie la zeci de kilometri de locul unde muncesc) la ora 6 dimineața (sau chiar mai devreme) pentru a ajunge la timp la muncă și se mai întorc la ora 19 sau 20? Sau crede că toți angajații dispun de mașină de serviciu cu șofer și de consilieri care le pot face cumpărăturile?

Dar nu este o problemă dacă nu puteți sau nu vă permiteți să faceți cumpărături…soluția ne-o oferă domnul prefect al Capitalei: „Dacă este ora 20:00 și nu mai am pâine aștept până mâine dimineață când se deschid magazinele.” Sau mai bine spus…nu te-ai încadrat în programul impus de noi…ghinion…rabzi de foame…până la urmă toți știm că pâinea mâncată seara…îngrașă…deci putem spune că ni-se face o favoare pentru care ar trebui să fim recunoscători…

Sunt convins însă că pâinea care pe care o va cumpăra domnul prefect a doua zi nu este în niciun caz pâinea pe care o mănâncă majoritatea românilor…aceea franzelă plină de amelioratori și chimicale, care demult nu mai este „franzela de 1 leu”, dar pe care o mănâncă majoritatea românilor…pentru simplul motiv că este cea mai ieftină…

Seria declarațiilor rupte de realitate este completată de domnul comandant al acțiunii care bucuros că prin amenzi și amenințări a reușit să „dreseze” o mare parte a cetățenilor și-a asumat sarcina de a reglementa și necesitățile fiziologice ale animalelor de companie: „Nevoile animalelor de companie nu constituie un motiv bine întemeiat pentru a ieși din casă peste ora permisă, de aceea va trebui să le obișnuiți să își facă nevoile în intervalul orar legal.

Cred că orice proprietar de cățelandru zglobiu și jucăuș știe ce „lupte grele” a dus ca să îl obișnuiască „să facă afară” și nu în casă… dacă vreodată o să mai am câine o să îl rog pe domnul comandant să îmi dea lecții de cum să îl conving să respecte „intervalul orar legal” pentru necesitățile fiziologice…sper doar ca, în „minunata lume nouă” care din păcate pare să fie tot mai aproape de noi, să nu ajungem cât de curând să avem niște reguli care să impună ca și noi să utilizăm toaleta doar în „intervalul orar legal”…

Exemplele de mai sus sunt doar câteva „perle” din gândirea politicienilor români actuali, total rupți de realitatea în care trăiesc majoritatea românilor și pe care îi sfătuiesc să coboare din limuzinele de serviciu sau din sediile din centrul Bucureștiului și „să mai ia din când în când tramvaiul sau… troleibuzul sau…trenul sau…microbuzele preorășenești sau…rata sătească care vine din an în paște… măcar o dată pe an, din curiozitate…așa ar vedea un pic de viață adevărată…

Razvan Victor Pantelimon

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.