Știi că e varză Guvernul când nici măcar un buget de stat nu e în stare să livreze la timp, ba chiar tre’ să se implice președintele țării, cu tot PR-ul aferent de salvator al situației.

Da, Iohannis a chemat liderii koaliției de guvernare la Vila Lac (thanks, Gheorghiu-Dej), să ia „decizii cruciale”. E absolut enervant să vezi mereu cum presa repetă obsesiv sintagma „șeful statului” când se referă la prezident.

Să fie clar, în România lui 2021 nu există „șeful statului”, Constituția actuală nu prevede așa ceva.

Noțiunea de „șef al statului” vânturată de presă derivă din nevoia patologică de tătuc, dar ea contravine principiului democratic de separare a puterilor în stat pentru ca niciuna să nu decidă discreționar. Președintele e mediator între puterile statului și între stat și societate, conform Constituției actuale.

Un fel de arbitru. Nu un boss.

Carol al II-lea a fost șeful statului și a adus prima dictatură din epoca modernă la noi. Ion Antonescu a fost șeful statului. Nicolae Ceaușescu a fost șeful statului.

Necunoașterea istoriei și etalarea cu dezinvoltură a ignoranței profunde a dus presa din România într-o beznă în care doar repetă clișee și e o portavoce plătită a autorităților.

Tu știi ce mai face șeful statului tău?

De Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.