„În continuare cred că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării în România. Sporurile reprezintă, din acele 109 miliarde de lei, aproape 26 miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială, plătim aceste sporuri anual. Problema este că aş vrea ca aceste sporuri şi salarizarea să fie legate de performanţă. Am spus de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile cheltuielile cu salariile s-au dublat, au crescut de la 56 de miliarde la 109 miliarde. Eu nu cred că performanţa în sectorul public s-a dublat. Aş vrea de acum încolo să avem o legătură directă, clară, transparentă pentru cetăţeni, pentru românii care plătesc taxe, care muncesc de dimineaţă până seara să plătească taxe, să fie o legătură directă între performanţa acelui sector public şi veniturile din sectorul public şi acest lucru îl vom face anul acesta”, Florin Cîţu, premier

Nu este dubiu ca avem un buget national saracit de costurile pandemiei.

Din acesta acoperim multe costuri sociale. Desigur ca premierul Citu vede partea goala a paharului, in care conteaza mai mult cheltuielile si mai putin veniturile. Acolo unde n-am vazut sa existe nicio ingrijorare legata de recuperarea decalajului la incasarea taxelor si impozitelor datorate statului.

Intotdeauna finantistii neoliberali aleg varianta sigura si cumva mai comoda a reducerii cheltuielilor publice si gestionarea dezechilbrelor pe baze precaute.

Dar, un lider luminat ar fi trebuit sa analizeze cu mai multa flexibilitate situatia in care ne aflam. Asa cum o fac alti conducatori din Europa care au renuntat la strangerea curelei in aceasta perioada dificila pentru toti.

Romania pare sa fi fost campioana Europei la performanta economica din ultimul trimestru al anului trecut.

Daca aceasta este o confirmare a eficientei guvernamentale atunci traim un paradox. In timp ce restul tarilor UE sunt preocupate sa mentina functionarea economiei fara socuri in sistemele publice, noi suntem preocupati sa promovam austeritatea. E drept, nedeclarata, dar vizibila in reactiile guvernantilor.

Este totusi un mister cum reusim sa fim cei mai avansati in repornirea economica, dar sa parem cei mai ingrijorati de acoperirea deficitelor. Fie economia noastra are prea putina conectivitate cu productia din piata europeana, fie costurile opririi unor activitati economice au fost mult mai mici decat ne-au fost prezentate. Sau toate la un loc.

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.