Alexandr Navalnii este un temerar al acestor timpuri. Intr-un regim autoritarist, in care opozitia la liderul suprem este considerata blasfemie, un om se lupta cu un sistem centralizat de comanda.

Otravit, in conditii neclare, Navalnii il infrunta (dupa ce-a scapat cu viata) pe Vladimir Putin, intr -un mod pe care niciun disident rus nu l-a mai facut. Deconspira echipa de asasini, filmeaza proprietati ascunse ale liderului de la Kremlin, prezinta in podcasturi indraznete secretele conducerii ruse. El este ultimul luptator in viata al unei minoritati din societatea rusa care inca mai spera sa-l infranga pe fostul ofiter KGB; omul sistemului reinviat dupa Boris Eltin.

In multe orase din Federatia Rusa, in ciuda amenintarilor de arestare deindata, numerosi sustinatori ai curajosului Navalnii (arestat imediat cum a revenit la Moscova) au iesit in strada. Cel putin 2500 de oameni au fost retinuti pentru ca protestau fata de excesele unui conducator autocrat. In cele din urma, daca nu se va “sinucide” in inchisoare si va reusi sa supravietuiasca sicanelor, Navalnii va reprezenta omul din interior de care se vor agata statele occidentale pentru contestarea puterii absolute a tarului Putin. Dar daca in vremea lui Iuri Andropov (fost sef KGB si lider al URSS), disidentii erau expulzati in spatele ”cortinei de fier”, acum, cu puterea imensa a internetului, astfel de retrageri fortate nu mai sunt o solutie viabila. Ramane, asadar, sa-l urmarim pe Navalnii in cruciada sa-si sa vedem cat de departe ajunge in barlogul ursului.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.