De fapt totul este despre faptul ca ne credem mai destepti decat oricand altcandva!

Totul!

Fireste, social media a facut trompeta din tampitul satului si culmea, ne-am dat seama ca tampiti sunt multi. Dar nu aici e secretul.

Secretul este ca atunci cand nu vorbim despre lucruri obtinute prin educatie sustinuta sau experienta relevanta, toti suntem tampitii satului. Aici a fost paradoxul fundamental. Credem ca stim mai mult despre orice si pe an ce trece, ne creste nivelul de condescendenta vis a vis de toate. “Stie toata lumea”, “e evident”. “Sunt geolog, normal ca stiu doctrine”, “sunt inginer, istoria n-are niciun secret pentru mine”, “ziarist – nivelul radioactivitatii metalelor rare? E ceva banal!”. Totul e pe google, after all, nu? Economia e ca si propriile buzunare de stiuta, politica, psihologia comportamentala, etc. Creierele noastre doar trebuie sa asocieze faptele. E SIMPLU! Pe facebook acum ti se spune si cat dureaza sa citesti un material, de obicei scris de unii la fel de tampiti ca tine, despre orice subiect. E sub un minut? E bun! Sintetizeaza, ofera, umple golul! Next area of expertise, plz!

Pana si pentru levelul de intelectuali wannabe (sunt unul din ei) mandria este sa-ti faci poza la bookfest cu romane exotice! Ah, ce rafinament, ce tip de elucubratie speciala are asta, nu poti pleca fara un extrem-oriental in punga, te faci de porc! N-am vazut niciodata vreo lucrare stiintifica! La nimeni! D-aia cu nume anost, cum aveam in facultate de adormeai cu capul in ceasca de ness pana terminai titlul: “Romanizarea pe cursul inferior al Dunarii si in Moesia superioara intre sec 4 si 7”- whatever, era mult mai lung – 1000 de pagini cu trei descoperiri reale, restul bullshit, bai, dar asa arata lucrarea stiintifica!! Nimic cu bataie, cu pac-pac, nu e despre tancuri nemtesti, e groaznic de plictisitoare! Dar asta e baza, ne place sau nu! Si totusi stim toti! Totul!

Cat de simplu e sa infasori o conspiratie in mintea celor care cred ca stiu si ca sunt informati? Exact! CEL MAI USOR!

Facultatea aia batraneasca pe care am facut o eu construia structuri. Era ca un vant pe care-l simteai ca bate si simteai ca vine de undeva de departe, din larg. Normal ca am uitat detaliile, multe, le cam beam prin camine (si) pe vremea aia dar a ramas briza. Sensul! Directia! E simplu sa vezi ca unele lucruri pur si simplu nu se potrivesc in scheletul general, nu intra, nu sunt de acolo! Istoria lumii e de fapt istoria celor exact ca noi care doar au trait in alte vremuri, s-au schimbat doar uneltele! In rest suntem la fel de buni, rai, prosti, destepti. Homo sapiens, ISTORIA LUMII ESTE ISTORIA IDEILOR! Adica, pentru idioti, cum o idee a generat o pe urmatoare! Chiar si Marx a contribuit la asta, si Hitler, nu esti marxist sau hitlerist daca exista unele filatii acolo! Nu e despre filme cu elfi si printese, alea sunt doar efectele. Concret, nu poti sa construiesti o conspiratie suficient de acaparatoare incat sa-i negi parcursul! Si odata cu parcursul, motivatiile, cauzele, efectele care au facut ca lucrurile sa fie asa cum au fost. Bineinteles ca de-a lungul timpului au fost si plasmuiri, normal, dar azi e stupid sa nu-ti dai seama ca exista un milion de surse despre orice. Si ca niciuna din mistificari n-a tinut mai mult de o generatie, maxim doua si asta cu pretul inchiderii populatiei aleia intr-un lagar!

Si totusi, astazi, ne credem mai destepti decat am fost vreodata! Ieri am scris despre infierea unui copil, astazi aflu ca de fapt a fost o conspiratie, o manipulare deloc discreta! Ce decizie sa iau? Exact, niciuna! Nu stiu ce e, daca e asa sau nu, fuck off, asta e raspunsul! Nu sunt asa de destept incat sa judec, renunt. N-am datele pentru orice fel de cantarire a subiectului. Nu-s vreun investigator, nu traiesc si respir in cercuri politico-jurnalistice, pur si simplu nu stiu! And move on!

Dar nu stiu cum dracu’ toata bula mea e plina de certitudini!

Cand Trump si Brexiterii au mintit, nimeni n-a spus, ok, hai sa ne intoarcem la lucrurile pe care le stim for sure! Cine e de fapt UE, ce vrea ea, care a fost scopul, ce a adus la modul cert, clar, cuantificabil? Care e directia vantului, nu pozitia scoicilor de la mal!

Nu, au stiut ei mai bine!

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.