Toți au aceeași obsesie: creșterea economică bazată pe consum. ”U.S. GDP rose 3.5% in the third quarter amid strong consumer spending, but business investment was weak and U.S. exports dropped(WSJ)

Păi, tocmai le lăsă tătucu Trump mai mulți bani americanilor, tăind taxe și impozite. Se aștepta cineva că banii ăia intră la ciorap? Și apoi, cine crede că decizia de a investi doar pentru că, pasager, crește consumul de bunuri și servicii? Or ai capacități nefolosite, și le pui la muncă, or imporți. Pentru că din momentul apariției stimulului, până în momentul răspunsului, pot să treacă ani. Economie este, totuși, despre timpul lung. Faptul că se petrece un anumit lucru într-un trimestru nu înseamnă, practic, nimic. E doar sezonalitate, ca să spun așa.

Dacă tendința de creștere a consumului se consolidează, va veni și răspunsul, sub forma investițiilor în producție. Doar că, deocamdată, toată lumea este ocupată să joace la Bursă. E mai simplu. Că nu trebuie să pierzi timp, să-ți asumi un anume tip de riscuri, când poți să faci bani trăgând șobolanul de coadă, în fața ecranului calculatorului. Economia reală este tot mai decuplată de economia ”financiară”. Și de aici crizele cu repetiție. Economia financiară vrea profit instantaneu. Economia reală nu poate oferi profit decât în timp, și cu muncă. Asta e, place sau nu…

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.