În opinia savantului rus Nikolai Kozîrev, timpul este o formă de energie care apare spontan în fiecare punct al spațiului, în acest caz, universul evoluând sincron. Dacă totuși, cineva ar putea să modifice pătrunderea acestei energii, făcând-o neuniformă, ar apărea tot felul de ciudățenii. De pildă, ar exista zone de univers care ar evolua mai rapid decât altele, ca un aluat care a crescut diferit, după cantitatea de bicarbonat pe care avut-o la dispoziție. Ar apărea ceva bizar, ca un fel de peisaj în care există dealuri și munți, dar nu în spațiu, așa cum le știm, ci în timp. Care ar fi consecințele? Păi, n-am mai putea vedea toată realitatea simultan, ci doar părți din ea, care corespund aceleiași „cote” sau „altitudini”. Ar putea dispărea din raza noastră vizuală oameni, obiecte sau chiar teritorii întregi.
Faptul că nu se întâmplă așa ceva e chiar un miracol și se datorează, probabil, unui mecanism foarte bine pus la punct de către ființe inteligente, care face ca noi să percepem timpul în mod egal. De ce ar avea cineva interesul să se întâmple asta? Pentru ca nu cumva să ne dăm seama că timpul poate trece și altfel, că poate fi manipulat și că noi înșine am putea interveni în mersul lui. Dacă țineți minte, Einstein ar fi ars un mare număr de documente pline de calcule sofisticate și de ecuații, în care descoperise anumite proprietăți ale continuumului cvadridimensional, care probabil permiteau a se interveni asupra trecutului. Dându-și seama de consecințe, el s-a îngrozit și a decis să nu permită contemporanilor săi să se joace cu soarta omenirii.
Savantul rus nu a răspuns însă la întrebarea – de ce pătrunde energia timpului în mod egal în toate punctele din spațiu? Lansez o ipoteză și anume – fiindcă așa dictează câmpul magnetic emanat de către nucleul Terrei. Caracterul său concentric face ca noi să percepem trecerea timpului în mod uniform pe toată suprafața planetei. Dacă am pătrunde în adâncul scoarței, probabil am constata că acolo timpul trece mai repede, întrucât densitatea liniilor de câmp magnetic crește. Iar dacă ne-am plasa pe orbită, am putea avea surpriza să vedem că timpul trece mai lent, din același motiv – anume că intensitatea aceluiași câmp magnetic scade. Faptul că nu avem acces la altitudini mai mici sau mai mari de câțiva kilometri față de nivelul mării ne limitează posibilitățile de a verifica acestă ipoteză, precum și o alta, lansată de fizicieni, că timpul variază odată cu gravitația.
de Gilly Graur

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.