Revin asupra unui subiect extrem de serios, tratat extrem de superficial. Este vorba despre faptul că o țară, indiferent de sistemul ei politic, democrație sau regim de mână forte, se conduce prin politici publice. Politicile publice au în spatele lor atât determinări ideologice(cum este libertarianismul actualilor guvernanți) cât și expertiza unor specialiști în diverse domenii. Decizia ultimă o ia politicul.

În vremuri obișnuite elaborarea unei politici publice durează, sunt mai multe etape, controlul public este multiplu, ai timp să asculți mai multe opinii, să faci acordul fin, ca să zic așa. Ce faci însă, în vremuri de criză, când și ideologia, și expertiza, sunt vagi, intră în conflict, iar ceea ce numim ”specialiști” nu au un minim acord în legătură cu natura problemei care a provocat criza, în cazul nostru Covid 19.

Toate țările au avut acest tip de probleme, când au elaborat politicile publice de răspuns la pandemie. Și, de ce să n-o spunem p-a dreaptă, toate au dat cu oiștea în gard, indiferent ce abordare au ales. Este un eșec al politicului? Indiscutabil! La ce lideri conduc lumea, noroc că există Ăl de Sus, cu mila lui, nici aia prea generoasă, dar asta e, după posibilități, că suntem cam mulți! Este și un eșec al expertizei? Indiscutabil, și mai ales este eșecul expertizei! Care, descoperim cu oroare, este și ea ”ideologizată”, și radicalizată, având o agendă ascunsă, scrisă de cercuri de interese foarte concrete, dar ilegitime, din punctul de vedere al binelui public.

Ce facem în cazul ăsta? Cine mai poate lua decizii decente? În cine să mai ai încredere? În stat, care și-a atins limitele în nici două luni de zile, distrus de decenii de politici neo-liberale absurde, și nu de puține ori criminale? În experți, care s-au încăierat cu ”grație”, și nu de puține ori au agravat criza, cu măsurile propus unui politic incapabil să le judece corect, și să ia decizii în consecință?

Toată lumea e cuprinsă, acum, de un zel reformator. Sigur, sunt lucruri de schimbat. Dar care? Cine face analiza? Tot ăia care au dat cu oiștea în gard, deopotrivă politicieni și experți? Suntem într-un cerc vicios, și zău dacă știu cum vom ieși din el.

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.