Catolicismul, și alături de el protestantismul, au fost instrumente ale expansiunii Imperiilor occidentale, și prin consecință instrumente ale globalizării. Asta nu are legătură cu religia, ci cu ceva ce ne lipsește și azi nouă, românilor: capacitate administrativă. Au știut să organizeze spațiul cucerit, să-l gestioneze, să formeze elite locale, să impună valori și idei care să permită dezvoltarea economică și socială a spațiului dominat. Sigur, expertiza costă, deci bisericile pomenite n-au făcut chiar muncă patriotică. Dar așa stau lucrurile. Succesul lor a fost semnul superiorității culturale, dar și tehnologice.

Nu același lucru se poate spune despre Biserica Rusă. Care nu a strălucit în materie, ba chiar a fost în urma statului când vine vorba despre capacitate administrativă. Iar cultura a rămas între zidurile mânăstirilor, cel mai adesea.

Știu că o să-mi iau porția de înjurături, dar, ca ateu, îmi permit luxul obiectivității.

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.