Știați că…

Statuia poetului Ovidius din Constanța a fost realizată de sculptorul italian Ettore Ferrari în 1884 și inaugurată la Constanța în 1887. O copie fidelă a acesteia a fost amplasată în 1925 la Sulmona (Italia), orașul natal al poetului.

Așadar, deși statuia originală se află la Constanța, există un element lipsă la aceasta față de copia ei din Sulmona: stilusul (condei din metal sau os cu care se scria pe tăblițele de ceară).

Cum și-a pierdut Ovidius stilusul?

În timpul ocupației germano-bulgare a Dobrogei (1916-1918), soldații bulgari au dărâmat statuia  cu ajutorul frânghiilor trase de doi bivoli pentru a o muta în Bulgaria ca pradă de război, dar au fost opriți de ofițerii germani care au ordonat reinstalarea acesteia pe soclul său.

Se pare că stilusul s-a pierdut sau distrus în procesul de dărâmare în stil barbar a statuii de către bulgari, pentru că germanii au construit un sistem de scripeți montați pe bârne de lemn pentru a o reinstala la locul său.

de H.A.Bud

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.