Șocant pentru unii, Mamaia chiar mai păstrează niște istorie dinainte de al Doilea Război Mondial, în timp ce dezvoltarea postbelică a stațiunii e mascată de intervențiile și improvizațiile prezentului. Uite niște chestii interesante, în mijlocul aglomerației fulminante.

► Mamaia interbelică, foarte restrânsă. E vorba de zona adiacentă Cazinoului (construit în anii ’30 la mijlocul promenadei actuale), având la centru Castelul Regal (reședința de aici a familiei regale, mai cunoscută azi drept Club Castel). Împrejurul lui s-au construit vile, tot în interbelic, în stiluri care variază de la neoromânesc la modernist cu accente art deco și la aspect de moschee. Vilele se mențin și azi, în majoritate.

► Mamaia postbelică, extinsă. Pentru a oferi acces tuturor cetățenilor la fosta stațiune a elitelor, în prima parte a anilor ’60 regimul Gheorghiu-Dej a extins construcțiile la sud, până spre Hotelul Parc. Au apărut hoteluri înalte, magazine, restaurante, teatru de vară, cinematograf în aer liber, per total o Mamaia cum generațiile anterioare nu cunoscuseră. Există filmulețe pe net, inclusiv din arhive vestice, cu Mamaia în anii ’60-’70, perioada ei de glorie. Totul arată modern și curat.

Autoritățile constănțene și cetățenii actuali nu au înțeles funcționalismul și minimalismul Mamaiei imaginate acum peste jumătate de secol. Mamaia prezentului e o shaorma litorală, cu construcții-parazit, extensii și fel de fel de structuri kitschoase. Să crească stațiunea, ok, să fie și mai multă distracție, ok, dar hai să nu ignorăm total urbanismul.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.