Au revenit politicienii dupa vacanta de iarna in care si-au refacut moralul dupa alegeri.

Mai intai, sa ne amintim ca statul este generos cu fostii politicieni. Ei pleaca de la serviciu in functii inalte, prin Guvern sau Parlament si revin, dupa o generatie, in acelasi loc sau chiar in aceeasi functie parasita pentru un sacrificiu in slujba cetateanului. Un caz recent este domnul Teodorovici care, ramas fara job in politica, s a intors de unde a plecat acum un deceniu, la Curtea de Conturi. Desigur ca orice om are dreptul sa revina de unde s-a detasat initial. Dar nu vi se pare defecta aceasta permisivitate a statului roman?

Oricine face politica activa, obtine functii prin metode inaccesibile omului obisnuit, se poate intoarce candva, intr-un viitor necunoscut, exact in functia care i-a fost rezervata pe perioada nedeterminata. Cata probitate morala si chiar profesionala mai are un astfel de angajat ca sa verifice sau sa autorizeze, de exemplu, activitati ale institutiilor pe care le a condus politic?

Doamna Dancila revine. In spatiul public, nu la fostul loc de munca. A lansat o carte de dialoguri cu o prietena de-a sa. Isi aminteste cateva suparari pe care le-a mai spus si in trecut. Are si o referire apasata la partenerul sau de odinioara (in conducerea partidului), domnul Ciolacu. Il acuza ca a conspirat impotriva sa pentru destituirea guvernului in 2019. Nu e nicio noutate, se stie ca mai multi parlamentari PSD au contribuit la votul decisiv. In apararea sa, domnul Ciolacu spune ca astrele ii erau defavorabile doamnei Dancila si ca nu a fost mana sa ca acestea s-au aliniat. In rationamentul sau, domnul Ciolacu are si o eroare de logica tulburatoare:

”Era foarte greu de gestionat ca acea motiune de cenzura sa nu treaca mai ales pe fondul unei emotii dupa ce Klaus Iohannis a castigat alegerile cu 66%. Se crease un val de emotie politica si in Parlament”.

Pentru cine isi aminteste, primul tur al alegerile prezidentiale a fost la o luna dupa caderea Guvernului Dancila. Cu siguranta, nimeni n-avea de unde sa stie care va fi procentul exact pe care-l va obtine Klaus Iohannis pentru al doilea mandat. Poate astrologii care au potrivit schema astrala.

In PNL a rulat al doilea episod din saga inlaturarii lui Ludovic Orban din conducerea partidului. Grupul de nemultumiti l-a tratat cu raceala si i-a pus comprese pentru stari febrile. Anterior a dat si o lovitura de palat esuata, inainte de fixarea ministerelor alocate liberalilor.

„Cu excepția unui singur om, toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap. Au ieșit de acolo cu capul umflat. La toți li se pare că fără ei universul nu mai funcționează, că sunt mesianici pentru România și pentru omenire și niciunul cu excepția lui Emil Boc, restul s-au stricat la cap”. Rares Bogdan, prim vicepresedinte PNL

In scurt timp, acesta si-a retras cuvintele si n-a mai insistat ca fostul premier sa-si dea demisia. Asteapta insa Congresul, acolo unde grupul ardelenilor, principala victima a negocierilor pentru impartirea puterii, se pregateste temeinic sa-l impuna pe inlocuitorul domnului Orban.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.