In timp ce Romania se transforma in pas cadentat si merge pe drumul cel bun, sa tragem cu ochiul la acea realitate pe care politicienii o trec cu vederea sau o exploateaza zgomotos in interes partinic. Aveti mai jos cateva relatari dintr o saptamana obisnuita pentru Romania.

“Domnul doctor, de săptămâna trecută, de când a început scoala, doar o singura dată ne-a fost monitorizată temperatura, nu mai îmi amintesc ziua, în a doua oră de curs, în clasă, la trei elevi li s-au găsit valori crescute, iar măsura luată a fost una halucinantă, li s-a spus să stea in fața geamului deschis să se mai răcorească, dar nu li s-a mai verificat încă o dată temperatura după această procedură să vadă dacă s-au racorit destul”.

Aceasta relatare apartine unui medic de familie din Sibiu dupa inceputul scolii.

„Îmi pare rău dacă dl. ministru spune că nu există un autor moral. Nu mă interesează ce culoare politică are fiecare ce declară. Eu vă spun doar că nu se întâmplă nimic în România, că a trebuit să ies public ca să-mi strig năduful ca să pot să-l duc acolo. Pe mine nu mă interesează autorul moral, pe mine mă interesează criminalii cu sânge rece care mi-au spus direct în față că au alte priorități. Domnul acela cu care m-am conversat mi-a spus în primă fază să am răbdare, că are alte priorități sau că trebuie să mă ia în ordinea priorităților și care mi-a transmis că i-am stricat imaginea domnului Arafat!”

Aceste explicatii apartin Mihaelei Ganea, sotia barbatului decedat in Belgia in urma unui soc septic de la infectiile provocate in Romania de patru bacterii si o ciupercă. Femeia s a chinuit cu el prin trei spitale din tara înainte sa fie transferat, prea tarziu, in Belgia.

“Asta e, daca asa sunt antrenati si nu pot sa fie mai rapizi, asta e. Trebuie sa fie dotati cu ce trebuie si sa dea drumul imediat la apa.

Nici n-au intins scara, nu stiau unde e scara”.

Sunt cuvintele sotului femeii care a murit in timpul unui incendiu in Constanta. Aceasta a cazut de la etajul 6 sub ochii salvatorilor care au venit la interventie fara autoscara sau saltele pneumatice. Dupa ce au mintit ca s au prezentat in timp util la locul interventiei, sefii de la ISU local au fost inlocuiti, desi vina nu e doar a lor. Organizarea defectuoasa, lipsa echipamentelor si a antrenamentelor, procedurile aplicate gresit sunt si in responsabilitatea managementului la nivel central.

”Semnalele de la foștii colegi nu îmi dau mari speranțe. Se spune că niciodată să nu zici niciodată, dar eu consider România un capitol închis. Cel puțin la modul în care evoluează lucrurile, de aici se vede din ce în ce mai sumbru. Am reușit să ne găsim un loc într-o societate cu reguli… Tresar de fiecare dată când un pacient bagă mâna în geantă, când mă abțin în ultimul moment să zic: „nu trebuie, stați liniștit” și așa îmi dau seama de penibilul situației când își scot batista, cardul de asigurat sau telefonul mobil. Mi-au trebuit câțiva ani să scap de asta… Și așa am fost toți cei care am apucat să lucrăm în România. Suferim de șoc post traumatic”. Este relatarea lui George Udrescu, fost chirurg in Romania, emigrat de un deceniu in Germania.

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.