Nu-mi face placere niciodata sa scriu  o situatie dramatica. Nici nu cred ca are rost sa o compar cu alte lucruri anormale care se intampla astazi, pe prea multe planuri. Dar nici sa tac si sa nu fac nimic nu mi se pare o optiune.

De cateva zile a fost inceputa o lucrare de CONSERVARE a padurii de deasupra orasului Sinaia. Imi sta mintea in loc daca asa decid autoritatile competente ca trebuie conservata o padure. O padure care creste linistita de cine stie cate sute de ani are brusc nevoia noastra de conservare, in felul asta.

Toata conservarea asta se petrece de-a lungul potecii turistice de Stana Regala (Poiana Stanii) – Piatra Arsa, un loc atat de batut de turisti si atat de drag multora. Dupa cunostintele mele padurea aia ar fi fost retrocedata familiei regale, care probabil ca a fost convinsa de autoritati ca trebuie sa permita aceasta CONSERVARE absolut necesara.

Lucrarea e abia la inceput, mai urmeaza inca 4 luni de conservare. Oare nu putem cumva sa lasam padurea asta sa se conserve singura, asa cum o face ea de cand e lumea? Acum 3 zile m-am intalnit cu 4 caprioare, seara, pe aici pe undeva. Era aproape intuneric si nu puteam vedea decat siluetele, dar am stat si ne-am privit vreo 5 minute. Lucrurile astea vor fi insa din ce in ce mai rare. Desi inca se braconeaza la greu, cele mai mari pagube cred ca se fac legal, cu hartii in regula si pentru vanatoare si pentru defrisare.

Sper sa nu vina insa prea tarziu vremea cand cei care dau aceste aprobari sa inteleaga si valoarea emotionala a unei paduri, pe langa toate rolurile ei vitale, cu care a sustinut civilizatia noastra de la inceputuri.

de Mircea Struţeanu

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.