9.1 C
București
joi, aprilie 22, 2021

ROMÂNIA JUVENILĂ

„Știți ce-mi doresc eu de la PSD? Să ştiţi că îmi doresc acel echilibru, bun simţ şi acea întoarcere la oameni pe care a avut-o Ion Iliescu. Să ştiţi că îmi doresc şi profesioniştii pe care i-a adus Adrian Năstase în partid, înapoi.

Îmi doresc şi aerul ăla de tinereţe şi de oameni noi aduşi de Victor Ponta, îmi doresc şi organizarea foarte bună a partidului pe timpul lui Liviu Dragnea, şi, nu în ultimul rând, îmi doresc şi diplomaţia pe care a avut-o Mircea Geoană.”

Marcel Ciolacu, presedinte PSD

Daca as fi strategul de comunicare al sefului social democratilor mi-as da demisia. Daca as fi speechwriter-ul sau m-as gandi serios sa inovez o linie de discurs adaptata situatiei in care se afla acesta.

Ideea flatarii fiecarui lider care a condus partidul (mai putin doamna Dancila) arata o pronuntata pană de idei si o gadilare necredibila a orgoliului unor pesedisti nostalgici dupa trecutul glorios al social democratiei.

Actiunea arata ca o ciorba reincalzita in care se pun si sare si piper, si rosii si varza, si ceapa si usturoi. Ai crede ca nimic bun nu s-a mentinut sau valorificat din ce s-a facut anterior.

Un om inteligent poate presupune ca aceasta chemare la matca este o hiperbolizare stangace a unui editor nepriceput.

Dar cu ingaduinta necesara, cine ar putea crede intr un proiect utopic condus din vorbe si eliptic in fapte?

Este, fara indoiala, o incercare de reconciliere cu trecutul blamat de ultimii sefi ai PSD (post Ponta).

Dar acest exercitiu retoric este lipsit de valoarea sa principala: actiunea.

Oamenii vechi nu sunt invechiti, ci repudiati.

Asa cum se intampla in toata societatea noastra, unde s-a practicat cinic etichetarea prin asociere a indivizilor.

Nu este, deci, un fenomen specific PSD, desi tonul l-a dat Liviu Dragnea preocupat excesiv sa-i elimine pe cei care au fost promovati de alte echipe de conducere. Acest mod de actiune s-a validat si in alte partide.

Iar astazi avem o generatie de nulitati sau pseudo-politicieni.

Ati remarcat ca USR nu are oameni de valoare peste 50 de ani? Aceasta a fost politica lor asumata si acum exclusiva. Un fel de partid al lui Orban (FIDESZ). Si iata unde a ajuns! Vedem, asadar, o profunda inadecvare la responsabilitatea necesara unui grup politic decident.

PNL si-a schimbat garda prin 2016, dar i-a pastrat si pe unii „batrani”. Ei sunt si cei mai performanti.

AUR este prea nou, a adunat oameni activi satui de oligarhia partidelor vechi. Ei sunt probabil singurii care vor imbina in viitor mixul generational juniori/seniori. Revenind insa la acest simptom al guvernarii juvenile, trebuie sa fim sinceri: cum nu avem incredere intr-un medic, avocat, profesor cu scoala terminata recent sau cu o presupusa experienta profesionala, inca nedovedita, ar trebui sa fim consecventi in alegerea noastra si cu decidentii. Pana la urma, acestia sunt cei care ne guverneaza vietile, ne stabilesc destinele si influenteaza oportunitatile in cariera publica.

Iluzia tineretului creator care inoveaza si are energie este specifica Romaniei ultimului deceniu, mai precis dupa guvernul Boc.

Lupii tineri erau marota fiecarei schimbari de putere.

Coincidenta, sau nu, de atunci a inceput si degradarea administratiei publice, a competentei guvernantilor si a increderii publice in performanta statului. Uitati va cu atentie la casca de parada a comandantului de la IGSU! Numele este mai mare decat functia! Astfel intelegem mai bine diferenta intre grandoarea si grandomania celor care sunt la butoanele puterii.

„Ce s-a întâmplat? Noi, în 30 de ani, am construit o societate absolut anormală. Şi aici suntem vinovaţi cu toţii, cei care am intrat mai târziu în politică, cei care au făcut politică de la bun început”, Kelemen Hunor, presedinte UDMR

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.