”Greşeala pe care am făcut-o nu a fost lipsa stimulentelor pe parcursul lui 2009… Greşeala a fost făcută mai târziu, în 2010, 2011 şi după… Prima lecţie este să ne asigurăm că guvernele nu vor recurge la austeritate în primii doi ani după o prăbuşire a PIB-ului.” Laurence Boone, economist sef OECD

Resetarea globala presupune alte reguli ale jocului. Statele, guvernele si corporatiile se pregatesc pentru noua ordine mondiala. Pentru cativa ani, vom trai pe datorie, fara sa fim pedepsiti.

Inca nu constientizam, la nivelul nostru, magnitudinea acestei schimbari de paradigma.

Insa este sigur ca statele vor fi incurajate sa cheltuie, fara sa stranga cureaua. La noi, filosofia aceasta specifica gandirii economice de stanga va fi pusa in opera de un guvern de dreapta. Desigur ca ne vom adapta acestei matrici functionale, desi liberalii veritabili traiesc intr-un adevarat paradox logic. Insa acesta nu este un cadou, ci o arma utila actorilor globali din lumea capitalista. Este, cel mai probabil, si o abordare strategica pentru contracararea modelului chinezesc de cucerire a pietelor comerciale. Sa va dau un exemplu la indemana: inainte de pandemie, China si-a construit o industrie de parafarmaceutice imbatabila. Dupa modelul sau de economie planificata, cu muncitori fara numar, costuri salariale mici si de productie aproape nelimitate, a ajuns sa detina cvasi monopol pe fabricarea de masti de protectie sanitara si alte dispozitive si echipamente medicale. In afara de SUA si India, nimeni nu rivaliza cu China la cantitati si livrari. Cand s-a produs necazul cu virusul, guvernul de la Beijing a decis sa declare de natura strategica un produs sintetic necesar mastilor sanitare. Putini stiu de meltblown extrusion. Este un proces de fabricatie laborios, cu costuri uriase de energie si poluator. Propriu zis, inseamna topirea unui polimer si suflarea acestuia pana la obtinerea unui material utilizat ca unul dintre cele 3 straturi ale mastilor, cel cu rol de filtrare a particulelor periculoase. Din martie si pana in prezent, cam tot necesarul de materiale sanitare de acest tip vine din China. Apropos, fabrica aceea de la Romarm care a cumparat o linie de productie pentru masti sanitare nu poate functiona si pentru ca nu are acest material. Nu exista alt furnizor, nu exista nicio posibilitate sa produci, fara sa importi polimerul respectiv. Si cum este de considerat de ordin strategic, perspectiva este sumbra. Nu mai vorbesc de preturi care au explodat. Adaugati faptul ca, de mai multe luni, transportul comercial pe nave maritime dinspre China spre restul lumii este la cote infernale din cauza comenzilor mamut si veti intelege cine detine controlul asupra fluxului de marfuri in aceasta perioada critica pentru omenire. 

De Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.