”Voi propune luni în coaliție ca în administrația publică locală și centrală, anumite funcții de conducere – director general, secretar general, secretar general adjunct – să fie pe mandat. Mandat de maximum 6 ani, la 3 ani cu reînnoire a mandatului, cu evaluare, cum se întâmpla toate țările țările dezvoltate în administrația publică. De exemplu, dacă ești secretar general înt-un minister, legat de ministru mandatul, când vine un nou ministru, să fii reconfirmat. Trebuie să începem să avem o aministrație publică responsabilă. ”Mai mult, aș dori să facem și o rotație după două mandate, trebuie să te muți în alt departament”. Florin Citu, premier

Problema acestei idei reformatoare este ca mereu apar astfel de pusee de buna guvernare cand se aduna ineficienta si costurile suportarii ei.

Nu e prima oara cand sunt luati in colimator membrii oligarhiei din administatia de stat.

Sunt cicluri ample de contractie si expansiune a clientelei politice care apar in functie de perioadele faste sau mai putin faste prin care trece economia romaneasca. Este ca o armonica, daca vreti. Cantam aceeasi melodie, dar cu amplitudini diferite.

Insa cine ne garanteaza ca aceste masuri de eficientizare a aparatului de stat se vor baza pe competitie corecta si valoare profesionala?

Sa evaluezi la fiecare trei ani persoanele cu functii de conducere este o idee superba, dar cine sa o puna in aplicare?

Avem noi atatia oameni competenti sa faca evaluarea miilor de functionari de rang inalt?

Si daca au castigat un mandat fix de ce trebuie reconfirmati de un alt ministru numit politic?

Nu era vorba sa fie specialisti integri si apolitici?

Cunosc foarte bine cum se petrec lucrurile intr-o organizatie unde esti indezirabil pe motive personale sau altii iti vaneaza postul. Ti se insceneaza o asa-zisa evaluare de catre seful numit politic si apoi esti inlocuit de urmatorul pretendent agreat politic.

Asadar, este frumoasa si valoroasa initiativa, dar cu o conditie: politicienii sa aduca garantii legale ca acest proces este transparent si meritocratic.

V-ati intrebat vreodata cum ajungi secretar general intr-o autoritate publica?

Exista vreun concurs, conteaza apartenenta politica, la ce fel de probe participi si ce experienta profesionala iti trebuie?

Cand veti cunoaste raspunsurile inseamna ca avem un inceput de transformare a sectorului bugetar.

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.