Da, statul român are nevoie de o reformă structurală. De ce structurală? Pentru că există multe instituții inutile, cum există multe domenii neacoperite cu personal, vezi asistența socială, educație, sănătate, ordine publică, ISU.

Problema cu ”mărimea statului” este una falsă. Există ”state minimale” care funcționează prost, cum există ”state barosane” care funcționează bine. Și invers. Analiza de sistem trebuie să înceapă de la funcțiile și misiunile statului. Abia apoi ne gândim de unde tăiem și unde adăugăm. Problema costurilor este una marginală. Deși nu place asta, un stat centralizat are costuri mai mici de funcționare decât unul descentralizat. Nu mă credeți, vă uitați la Franța și la Italia!

O reformă administrativă iarăși este de dorit. De aici pot fi făcute economii de personal. Nu tușesc românii dacă se unesc trei comune sub o singură administrație!

Una peste alta, realist ar fi să ne așteptăm la o reducere cu vreo 20.000 a posturilor plătite din bani publici. Ceea ce e, practic, nimic. Să spui că disponibilizezi 400.000 de bugetari, și rezolvi așa criza forței de muncă înseamnă să fii într-o altă dimensiune!

Statul român trebuie modernizat, nu masacrat! Și asta se face în timp, cu grijă, pentru că și așa funcționează ca vai mama lui…

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.