Probabil nu te-ai întrebat niciodată, dar da, și acum multe decenii miniștrii Guvernului scriau cărți, numai că pe bune. Află câte ceva despre un ministru al Agriculturii uitat!

Lenea românească proverbială, prinsă în concluzia cărții scrise de un politician uitat: ministrul Aurelian Pană (în poza din dreapta-sus, în mijlocul fermierilor).

Aurelian Pană a fost Ministru al Agriculturii în 1942-43, în Guvernul Antonescu, în plin război. Înainte de război, ca președinte al Institutului pentru Export și delegat la Ministerul Agriculturii și Domeniilor pe lângă Direcția Porturilor în Regatul României, a avut o activitate foarte prolifică.A mers în SUA să documenteze cum se face acolo agricultură și la întoarcere a scris o carte, publicată la Editura „Universul” în 1937, în care prezenta concluziile sale, cu poze, hărți și informații cantitative precise. În dreapta-jos am selectat ultimele paragrafe din carte.

Destinul ministrului Pană a fost unul tragic. În 1946 a fost arestat, judecat și condamnat la 10 ani de închisoare, 10 ani degradare civică și confiscarea averii, pentru „introducerea și încurajarea cultivării unei plante necunoscute și inutile țării noastre: soia” – în mod ironic taman alimentul de bază în anii ’80, ultimii ai regimului comunist. Pană a murit deținut politic la închisoarea Gherla, ucis într-o celulă de reeducați, în 1951. Un jandarm i-a scos dinții de aur, apoi pentru că sicriul era prea mic, i-au fost tăiate picioarele.

Conacul Pană de la Frățilești, județul Ialomița, este în paragină. Casa Pană din București, de pe str. Jules Michelet, fostă Ambasadă a Japoniei, a fost preluată de un particular care a restaurat-o frumos.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.