Eu cred ca patetismul s-a inventat special pentru vorbitorii de limba romana. Desi este jalnic (ca-n engleza), noi reusim sa-l transformam in mult mai mult. Cateva exemple:

Patetism tip Tudor Chirila: stiti momentul ala cand depresiv fiind reusesti cumva sa treci printr-o faza mai buna iar creierul, disperat sa-si reintre in ritmul negru al disperarii, tine mortis sa-si construiasca niste durere din nimic? Am patit-o eu. Am deschis intr-o librarie o carte scrisa de Chirila! Imi era prea bine si nu m-am putut abtine…

Patetismul pesedist: nu se poate dezvolta aici pentru ca exista – cred – o politica a facebook prin care o postare este limitata, totusi, la un numar de caractere. Nu vreau sa risc sa aflu cate.

Patetismul penelist: …plm, nu cunosc niciun penelist. Sigur exista.

Patetismul feminist: intri in Diverta, frunzaresti niste carti, 8 din 10 sunt despre femei decise sa o rupa cu trecutul. „O poveste superba despre renastere, forta si candoare, despre curajul de a spune nu…”, o insiruire doar putin modificata pe toate postfetele.

Patetismul userist: pentru cei care se ridica dimineata din pat doar pentru o lume mai buna. Niciunu nu-si baga nimic in ea de alarma. Pentru ca fiecare vot conteaza… (nazal, cu emfaza si cateva lacrimi).

Patetismul conservator: „Orice om intelept isi gaseste fericirea in copii si nepoti. La multi ani, Traian Basescu!” – Mike Neamtu. Evident ca sunt enorm de multe alte exemple mai suculente dar e superb cum limba in cur a evitat-o pe doamna sotie care, saraca, aparea si ea in poza. Chestie de finete…

Patetismul amoros: cand discutiile organizate despre viata sexuala se desfasoara la o prajitura vegi si un ceai cu nume exotic. Intr-o atmosfera calda si prietenoasa oamenii vorbesc luandu-se in serios despre orgasme multiple si palme peste cur. Nu, nu esti acolo ca sa futi, obsedatule!

Patetismul corporatist: cand de la uzina fugi zbuciumat prin taxiuri direct la un curs de intors taietei in tigaie in care un bucatar cu profesionala neterminata se pisa pe tine si iti cere 100 de euro pentru  asta.

Mna, exista si patetismul meu personal dar nu vreau sa vorbesc despre asta.

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.