De asta îmi plac mie englezii, dincolo de rășinile din capul ”aristocrației”: au o modalitate de a-și manifesta patriotismul și mândria națională pe cât de concretă, pe atât de plină de consecințe: păstrarea moștenirii unei națiuni care a dominat lumea prin inventivitate și muncă de calitate.

Mă tot uit la Discovery la câteva emisiuni despre entuziaști, care readuc la viață mașini, motociclete, alte lucruri din diverse perioade ale istoriei tehnologice a Regatului Unit. Oameni care au salvat nu doar utilaje și mecanisme din diverse perioade, ci au transmis mai departe un tezaur inestimabil de cunoștințe tehnice și tehnologice. Oameni despre care am scris pe blog, ”Muncitorul de 17 lire pe oră”. Mai mult, este un sector economic ce dă de lucru mai multor oameni decât am crede!

Au strâns utilaje, scule și dispozitive, prese, documentație, și acum pot face practic orice pentru piața autoturismelor vintage produse în Marea Britanie, dar și pentru unele modele de import. Cineva poate produce, cu scule și dispozitive recuperate din fabrica unde s-a produs modelul, caroserii de Mini, complete. Și de MGB. Perfecte! Ca în 1959! Numai oțelul este din zilele noastre! Dar produc orice! Tapițerie din piele! Ornamente! Piese de motoare! Jante! Cablaje! Parbrize! Mici ateliere au răsărit ca ciupercile după ploaie! Pe unde nu te aștepți: hambare, în ferme! Dependințe, în case particulare! Hangare abandonate, unele din perioada celor două războaie mondiale!

Este, dincolo de aparența unei economii hiper-moderne, producătoare de bunuri simbolice, dominată de marile corporații, un eco-sistem economic care trăiește după regulile economiei de piață, aia cinstită, în care munca și inventivitatea determină succesul. Este răspunsul britanicilor la globalizare, care a dezindustrializat Marea Britanie. Este rezistența prin industrie! Și prin tradiție!

Prin contrast, noi ce-am făcut? Am ras tot, am vândut tot la fier vechi! Am alungat forța de muncă din România! Și plângem că soarta a fost crudă cu noi! Nu, crudă a fost prostia, pentru care nu avem leac!

de Constantin Gheorghe:

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.