Revenind la eficienta operatiunii de vaccinare. Semnele sunt vizibile in toata lumea. Ne pregatim pentru o lunga perioada de alerta sanitara si de un nesfarsit ciclu de imunizare in masa. De aceea, se discuta intens despre monitorizarea populatiei, de certificate digitale de vaccinare si inevitabil de restrictionarea libertatilor in numele sanatatii publice.

Problema care ne intereseaza este insa cum se va putea calatori sau munci in alt spatiu decat cel national fara sa impui interdictii sau sa ii discriminezi pe unii in dauna altora.

Sa ne amintim: vaccinarea este voluntara tocmai fiindca nimeni nu ne poate garanta acum eradicarea bolii!

Cand vom fi convinsi cu totii de aceasta posibilitate, abia atunci vaccinarea ar trebui sa fie obligatorie. Insa, pana in acel moment, o sa fim noi, oare, impartiti in cetateni model (cei care ne vaccinam) si cetateni suspecti (daca refuzam)?

Cum putem stabili acest lucru cand nimeni nu stie cand se va putea imuniza intreaga populatie a unei tari sau cat va dura fereastra de imunizare? Ce se intampla cu populatia tanara care pana in 16 ani (18 ani, in varianta Moderna) nu se vaccineaza? In plus, noi ne vaccinam cu produse farmaceutice autorizate in Europa sau America, dar nu avem nicio idee despre eficienta altor vaccinuri din China sau Rusia pe care le-au achizitionat multe alte tari. Iar cand alte vaccinuri, diferite de cele aparute pana acum, vor fi validate si distribuite in Europa, situatia se complica si mai tare.

Inainte sa sarim in apa, imi doresc ca autoritatile noastre sa cantareasca foarte bine, dupa o dezbatere publica, prin informarea si spre beneficiul fiecarui cetatean, ce conditii acceptam si cum sunt garantate drepturile si libertatile individuale. Si sa nu uitam, la un an de la aparitia virusului suspect, ca nici pana acum nu stim cum a aparut si daca este un stat vinovat de musamalizarea originii acestui agent patogen care a dat peste cap mapamondul si a creat uriase vulnerabilitati statelor democratice.

De Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.