12.2 C
București
duminică, octombrie 24, 2021

Obsesia dreptății și adevărul absolut

Adevărul și dreptatea sunt chestiuni subiective, influențate de vârstă, context, educație și interese. Ochii și cunoașterea au orizonturi limitate, și adeseori uităm asta. Dacă privim în interior vederea e limitată de nivelul stimei de sine pe care l-am atins și de treapta de conștiință pe care suntem. Dacă privim în exterior ochii văd doar dintr-un punct personal de vedere care converge intereselor individuale. Arareori agreem puncte de vedere diferite de ale noastre, arareori ne lăsăm convinși de ele și acceptăm a urma alte conduite, de bunăvoie și nu impuse (reguli, convenții sociale, legi), arareori înțelegem și respectăm diversitatea.

Dreptul la cuvânt, mutat din spațiul intim (reflecția, analiza, meditația, contemplarea, monologul) în cel public (alocuțiunile, dezbaterile, discursurile, manifestațiile) au instaurat cu timpul o dictatură a dreptății bazată pe vocea mai puternică și mai zgomotoasă. Dacă privim în jur observăm că nu mai există dialog, negociere, mediere, respect pentru alegerile diferite; că judecăm cu măsuri diferite pe o scară inflexibilă și strâmbă; că partizanatul a devenit noua ordine (ne împărțim mereu în cel puțin două tabere adverse); că limitele sunt mereu la ceilați, și vina, și ceața pe ochi, și incultura și impostura – toate sunt în afara noastră; postulatele noastre sunt neîndoielnice, imutabile și impenetrabile. Azi doar EU-al are dreptate, fiecare EU fiind absolut, nu doar în bucla sa, ci este ridicat la nivel de universalitate.

Căutarea adevărului și a dreptății va naște mereu conflicte. Dar ringul de luptă al trebui să fie doar cel din lăuntrul ființei noastre. Doar acolo avem dreptate absolută pentru noi. Doar acolo e valabil adevărul la care am ajuns. Și doar nouă ni se aplică. Când ridici privirea din interior, și o muți spre altceva, orizontul tău ar trebui să fie nelimitat. Unui infinit nu îi poți pune etichete, nu îi poți face procese de judecată, nu poți postula idei trans-temporale, pentru că tu ești doar o parte din infinit, nu ești tot infinitul.

Azi lumea e un imens câmp de bătălie, fiecare crezându-se un erou legitim de izbândă. Da, în fiecare raniță de soldat se poate afla un baston de mareșal, problema e că nu se mai naște nimeni soldat!

#alteu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.