21.7 C
București
duminică, septembrie 26, 2021

O spirala a tacerii, peste tot in lume, nu doar in Romania.

La ora 20 era o liniste nefireasca pe strazile altadata pline de zgomote, oameni si masini. Ca intr- un oras parasit, milioane de locuitori ai Capitalei s-au inchis in case. Cativa intarziati sau uituci au mai depasit ora fatidica impusa de autoritati.

Dar in alte orase strazile erau pline de oameni, satui de carantina care le-a reordonat viata dupa reguli abstracte. In multe tari europene, populatia suporta de luni bune interdictii si mai dure.

Surmenajul cronic al societatilor occidentale provocat de psihoza coronavirusului se va decompensa in acest an. Fie prin numeroase supape deschise controlat, fie printr o explozie sociala. Rezistenta indivizilor la teama de boala sau conformarea sociala se subrezesc odata cu trecerea timpului si prelungirea la nesfarsit a crizei. Ceea ce nu pot comunica autoritatile este un adevar care se construieste de la o luna la alta. Carantina si vaccinurile nu opresc epidemia. De aceea in tari mult mai precaute si organizate decat noi valurile epidemice revin cu mai multa forta dupa o noua serie de interdictii.

Solutia nu pare sa fie izolarea generala. Pentru ca virusul are capacitatea sa produca noi mutatii si astfel sa depaseasca barierele clasice de protectie.

Dar serurile antiCovid, accesul general la teste si tratamente in ambulatoriu (ca in cazul virusurilor gripale) daca ar fi imediat la dispozitia populatiei pot fi un game changer. Teama de marginalizare sau de spitalizare manifestata de multi bolnavi care evita anuntarea autoritatilor ar fi diminuata drastic.

Altfel, peste cateva luni o vom lua de la capat dupa noi constrangeri si suferinte. Si atunci, toti cei care am crezut ca sacrificiul nostru a meritat vom avea nevoie de decompensarea frustrarii. Pe cine vom da vina? Pe cel care azi n-a stiut sa actioneze cu intelepciune.

Asadar, este un semnal de luat in seama revolta unor oameni. Nu sunt doar iresponsabili sau manipulati politic. Printre ei, chiar daca nu se exprima public, sunt multi afectati personal de criza. Iar criza nu este un cuvant abstract. Ea are un vinovat in mintea oamenilor si este de obicei cel care conduce, care ia decizii.

O spirala a tacerii, asa cum e cunoscut fenomenul la nivelul cercetatorilor sociali, se construieste in spatele imaginii de siguranta afisata de guvernanti. Peste tot in lume, nu doar in Romania.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.