Imi spune cineva  ca de fapt pledez pentru home schooling si ma enerveaza de mor. Nici vorba, spun ca scoala trebuie  vazuta rezonabil, cu gropile pe care i le stim, dar ca ce se intampla acasa e cel mai important daca te intereseaza alfabetizarea consistenta a puradelului.

Cei de 35-40 plus ar trebui sa realizeze prin comparatie ca diferenta fata de acum treij de ani nu e sistemul – la fel de idiot si atunci – ci plaja uriasa de tentatii la care acum punem botul oricat de adulti am fi, d-apoi ei! Muscam din blackfriday ca apucatii, traim in psihoza acumularii de cacaturi, dar ne burzuluim la sistem ca nu-i scoate pe copii direct intelectuali cu doua, trei articole publicate la Gallimard inca din a 5 a!

Cum ar putea sa faca asta? Daca pentru noi la varsta lor Lecanoșt Deța era maximum de enterteinment si tot suntem in majoritate analfabeti, pentru ei exista o piata a atractiilor si tentatilor frivole care pe mine m-ar fi facut sa mi bag-n ea de scoala, sa fug de acasa si sa ma mut in mall. As fi dormit ziua pe sub mese in foodcourt doar ca sa ies noaptea sa ma joc la Noriel pana-mi da sangele pe nas. Chiar si azi imi mai trece asta prin minte uneori…

Noi nu vedeam ciocolata, lor le e interzisa desi le cade in cap. De asta e esential ce vad acasa. Si niste carti sau doar cutii de iphone paispe? E analfabetismul o consecinta a saraciei sau mai degraba a oligofrenizarii adultilor, mai ales a astora care au dat de belsug, xbox si masina cu youtube incorporat? Cum compensezi? Crezand ca scoala trebuiesa ti-l livreze direct cu Popper si Ulitkaya cititi? Asta in timp ce tu tarasti degetele pe instagramul plin de poze cu femei  si hainuțe șic care ți-au inlocuit complet orice forma de text scris? Pe bune? Crezi ca daca te-ar vedea cu o frecventa rezonabila cu o carte-n brate nu s-ar intreba: mă, ce dracu face asta aici, hai sa vad si io? E cumva un sacrificiu prea mare? Daca da, atunci e penibil sa-ti dai cu parerea despre procentul din PIB alocat educatiei.

Deci cum sa pledez pentru home schooling? Intr-o societate care traieste maximum de efervescenta intelectuala cand se uita la Sefi la Cutite? Pentru care cata sare pui in vita argentinianan e un act de cultura? Ce repere au oamenii astia ca sa fie capabili sa selecteze cu propria manuță sursele fundamentale ale educatiei structurale? Si, da, vorbesc despre clasa medie. Saracii macar au o justificare.

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.