Exista ceea ce se numeste lumpen-aristocratia, nush cat trebuie sa explic conceptul de „lumpen”, cautati si voi pe net, aici se refera strict la burghezia scapatata dar cu aere nobiliare, mai ales culturale. Au toate criteriile, ieri ma lovesc de un text in care o tantica din extra-elita premium cu extra-cheese suduia moartă de nervi organizatorii de la Tiff care i-au mutat taburetul, fiind singura, undeva mai dosit la o proiectie ca sa faca loc unui cuplu, adica au ales sa fie „mai bine pentru mai multi” iar asa ceva, oricat de a slogan ar suna, e nitel elementar, ceea ce i-am si comentat. Fac asta uneori cand sucomb de oboseala la sfarsitul zilelor grele, am timp si spatiu sa ma sochez de ce resorturi ii mana pe unii in lupta, i-au sifonat blazonu la tantică, cum si-au permis! Evident, m-a blocat. Se lansase intr-o retorica impotriva comercializarii deşănţate a actului cultural, au ales doua bilete platite in loc de, cel mai probabil, o mocangeala sicofanta, tantica fiind o clasica a basinilor proto-culturale, d-aia de te rupe pe genunchi in reviewuri daca n-ai indesat o cu openbufet si n-ai sters-o la cur. I-am cunoscut genotipul la bar, unde ma pusese dracu sa fac si teatru uneori, nu eu, desi sunt destul de teatral, ci niste actorasi. Nu-i deosebesti deloc de pitipoancele care-si arata bucile dar in rest le curge din gura, diferenta e ca astia n-au buci, adica sunt de obicei extra-urate (uratii sunt mai rari). Dar te sufoca din ochii dati peste cap mai ales daca la plecarea acasa nu le-ai pus si ceva in sacosa, ce iesire in oras fara un leu in buzunar in weekend e aia daca nu te intorci mancat, baut si cu taxiul platit de locatie!

Acesti daunatori ai genelor aruncate-n aer au fost unul dintre motivele principale pentru care am facut switch off de la cultura. Iar daca orasul asta nu are un underground cultural real si viu, in mare parte li se datoreaza.

Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.