Moise, sau cum reuseste USR+ sa se inghesuie intr o nişă din ce in ce mai stramta. Mai stramta si mai suficienta, Moise Guran este zeul incontestabil al iluziei grandomane a salvatorului. In cultura noastra politica, indiferent de segment, asta a fost predominant, de aici si cei 30 de ani de lapte si miere. Cred ca as prefera asumarea urata a unui Caramitru, daca ar fi sa aleg.

Moise Guran este o enciclopedie de clisee adunate in graba. El nu a avut niciodata opinii ci verdicte si nu e ca si cum a castigat vreun razboi mondial, ca Churchill, ca sa si le permita. Viteza si vizibilitatea, inundatia fara asumare l-au urcat aici. Aparenta de verosimil din compilarea unor alte clisee mestecate prin alte parti. Moise nu si-a castigat reputatia nici din metafora scrasnita si abraziva a unuia ca CTP, cel caruia i se acorda licenta poetica by default, nici din inocenta de familist binevoitor scapat la mustata de divort a lui Mandruta, nici macar din detaliie absurdului pe care le-a rumegat Cristoiu, de el nu s-a lipit nicio marca a jurnalismului, oricat de bizara, pentru ca nu exista. A plutit ca Mantuitorul peste apele astea pentru ca „stie, dom’le”. Si la un moment dat  a ajuns sa si creada. Moise Guran este exact specialistul in nimic. Adica cea mai recenta specie de populism al generatiei noastre. Sa vorbesti mult, despre cam orice, sa pari coerent si sa ingramadesti argumente neverificabile, totul asezonat cu mainile incrucisate si o mina serioasa – asta e brand personality-ul sau.

Doar ca noul tip populism are o specificitate suplimentara. Este extrem de nisat. Patrunde adanc in toate crapaturile unui segment de public insa nu poate sa iasa de acolo. De aici si iluzia. Sunt prea multi Dumnezei mici in Romania.

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.