O economie construită pe ficțiunea creșterii economice permanente. De crescut cresc doar datoriile. Pentru că bogăția creată de națiuni este tot mai inechitabil împărțită. Iar surplusul de putere de cumpărare al celor care trăiesc din muncă vine din împrumuturi. Fără ele lucrurile ar fi și mai grave.

Creditele pentru studii însumează, în SUA, 1600 de miliarde de dolari. Uriaș! Au crescut cu aproape de 500% din 2004 până acum. Iar incidentele de plată reprezintă 14% din această valoare. Sume amețitoare! De ce? Pentru că studiile superioare NU mai garantează obținerea unui loc de muncă bine plătit, care să permită rambursarea. Mai grav: declinul clasei de mijloc, început în anii 1970, face ca aceia care vor să se împrumute acum să nu aibă ceva care să le permită să consume în viitor. Pentru că doar un patrimoniu, drept garanție, permite accesul la împrumut.

Este un model falimentare. În mod normal munca ar trebui să permită omului să-și satisfacă nevoile: educație, sănătate, locuire, cultură, fără să apeleze la împrumuturi. Împrumutul trebuie să fie excepția, nu regula. Doar că împrumuturile acordate irațional nu fac decât să genereze bule speculative, bule care accentuează permanent polarizarea și concentrarea bogăției în mâinile a tot mai puțini indivizi.

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.