Scurte observații despre ”inflația care papă banii bieților pensionari”. Capitalismul românesc s-a născut monopolist. Place sau nu. Faptul că am trecut direct din Evul Mediu în modernitate a fost un handicap major. Interbelicul a fost dominat de monopoluri, românești, dar mai ales străine. Comunismul a fost, de fapt, capitalism cu monopolul proprietății publice. Acum suntem tot într-o situație în care economia este dominată de monopoluri străine. Care, evident, fac abuz de putere și de poziție dominantă.

Pur și simplu pe piața românească nu există competiție. Nu există concurență. Vorbim despre produsele alimentare. Păi, țăranii au ieșit din ecuația producție desfacere. Piața este dominată fie de marile lanțuri de retail, fie de o mafie a piețelor, care își sincronizează prețurile. De ce, spre pildă, la sfârșitul săptămânii trecute, într-un lanț de hipermarketuri, o pâine care costa 6 lei a crescut peste noapte la 10 lei, sau șunca a crescut cu vreo 40%, și tot așa?

Închei amintindu-vă ce scandal a fost atunci când statul a vrut să facă o structură care să-i ajute pe micii producători agricoli să-și valorifice produsele. Ei bine, ați mai auzit ceva despre ea? De asta avem inflație: pentru că nu avem concurență!

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.