Ce ni se întâmplă acum ilustrează limitele democrației. Asta nu înseamnă că pledez pentru dictatură, regim autoritar, totalitar, spuneți-i cum doriți. Dimpotrivă.

Problema este că avem prea puțină democrație efectivă, și prea multă declarativă.

Politicianul, acela de la vârf, care, în ultimă instanță ia decizii cu impact asupra întregii societăți, trebuie să fie un arbitru, nu un tiran. El ia decizii arbitrând între soluții diferite, chiar opuse, încercând să împace binele public cu interesele particulare ale diferitelor grupuri sociale.

Nu e simplu, nu e ușor, nu toți pot face asta.

Calitatea tot mai slabă a politicianului se reflectă direct în calitatea, cel mai adesea mizerabilă, a deciziei. În criza asta s-a întâmplat ca decidentul politic, teoretic supus controlului democratic al cetățeanului suveran, să fie obligat să medieze între soluții ce vin din partea unor grupuri de interese, cu aură de ”experți”, care nu se supun niciunui control democratic.

După ce criterii judecă un responsabil politic o soluție sugerată de ”corifeii” medicinei, când ei, corifeii, se păruiesc neîncetat, și nu pot să cadă în niciun fel de acord asupra unor soluții general acceptate, și suportabile ca preț economic și social? Păi, după criterii care nu au legătură cu criza, ci cu agenda politică, cazul lui Iohannis, dar și al lui Macron. Poate nu știați: și Franța are alegeri. Regionale. De care alegeri depinde viitorul mandat al lui Macron. Rezultatele acestui tip de decizii se văd.

Cetățenii și-au săpat singuri groapa, și la figurat, dar și la propriu, atunci când s-au retras din spațiul public, pe motiv de ”scârbă de politică”.

Golind astfel de conținut democrația. Și nu sunt semne că s-ar întoarce în spațiul public. Nu cu accese de mânie și de violență, pentru că așa nu rezolvă nimic. Fără implicarea lor nu se schimbă nimic. Și vom tot sta în arest la domiciliu, plătind pentru refuzul de a fi cetățeni.

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.