Religia a fost o grilă de citire/explicare a lumii. A apărut din această nevoie, de a ști de unde venim, unde ne ducem, de ce ni se întâmplă ce ni se întâmplă. Pe măsură ce știința ne-a oferit o grilă alternativă de citire, iar explicațiile ei au devenit mai coerente și mai convingătoare, oamenii s-au îndepărtat de religie.

Doar că grila oferită de știință a devenit atât de complexă, atât de greu de înțeles și de folosit de profani, încât întoarcerea la religie a devenit inevitabilă. Modelul oferit de religie este simplu, ușor de înțeles, accesibil și, culmea, mult mai tolerant decât cel oferit de știință, pentru că nu-i respinge pe cei săraci cu duhul, să zicem.

Asta e treaba. Fiecare este liber să opteze. Să aleagă ce model i se potrivește. Nu avem de ce ne supăra unii pe ceilalți. Pentru că indiferent ce model alegem, realitatea are grijă să ne dea șuturi în cur, fără niciun fel de discriminare.

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.