Am mai terminat un Houellebecq si bineinteles ca ma regasesc in el asa cum ma regasesc in toate cartile ceva mai bune, nu stiu de unde sa fie asta, poate de la o pareza a identitatatii mele, in fine, stiu doar c-o sa-mi treaca in scurt timp, a se remarca insa ca acum ii imit stilul ca sa se inteleaga cat de mimetic si fara contururi sunt chiar eu insumi. Dar subiectul nu e el ci cultura romana. Ma regăsesc si-n ea, de aici strângerea de stomac. Iar acum urmeaza sa generalizez si sigur voi greși in anumite locuri. Imi cer scuze pentru asta.

Pentru ca Houellebecq face o chestie destul de simpla dar obligatorie pentru un scriitor civilizat – e universal. Ma atinge chiar si pe mine din fundul spatelui curtii din periferia lumii, cu foarte vagi tangente la reperele lui nesfarsite si foarte frantuzesti, dar sunt si eu acolo, in carne si oase, „imi făcusem un titlu de glorie din a nu-mi aprinde țigara înainte de a lua prima gură de cafea”, cam la acest nivel de detaliu semnificativ primitiv de universal ne aflăm. In realitate e locul comun a miliarde de oameni.. prea comun, ar spune un roman.

Houellebecq nu-si codeaza semnificațiile. Si nu vede in coduri o formă de artă, asa-s scriitorii ăștia mici ca el din culturi minore, nu tace exclusivist mâncand ciorba. Nu metaforizeaza, pana si cand se fute o face temeinic si frust, ca orice bărbat care alege să nu mai minta ca fututul n-ar fi o chestie clară și bine determinată ci o poezie miorlaita. Nu cauta orgasmul absurdului in supra-constructii, nu-l invocă emotionat desi e peste tot. Pe scurt, nu e paralizat in metafizica sensurilor.

…cam cum găsești la orice culturnik roman. Compari mere cu pere, o sa ziceți, eu spun ca metafizica a devenit o formă de identitate culturală la noi. De fapt e comunismul prelungit in extensia lui aproape perfecta – anticomunismul. Care a devenit o expresie culturală generală. Una la care orice cititor/privitor din afara se uita mimând o înțelegere complezenta, ba chiar oferă si premii pentru efort, nimic altceva decât un bravo pe care-l primește copilul autist (diferit, mna) pentru performanta de a pune trei cuburi unul peste altul. La fel ca autistul – n-am vreo urma de intentie de a atinge fenomenul, e doar o comparatie – cultura română nu se poate integra, e doldora de semnificații cifrate si neinteligibile din afara creierului afectat, e o lume in sine închisă si tolerabila doar pentru ca trăim în mileniul asta excesiv de social democrat. E autismul fara scânteie, fara geniu, desi cam asta e scopul declarat al oricărui demers. Un Houellebecq in cultura romana ar fi un paria dezamăgitor, un marginal, asta daca in asemenea atmosfera ar putea apărea vreunul. L-ar scarbi temeinic pe Liiceanu care-si tipărește singur tirajele ca sa-si le poate numi bestseller-uri…

Nonuniversalitatea, periferia, e o problemă de identitate. E post-nationalismul anti-naționaliștilor, asta e drama paradoxală si ridicolă a oricărui anticomunist roman care se respecta. Sa reușești să atingi mulți oameni e o ofensă adusă exceptionalismului tau cultural, sa înghesui banalități supradimesionate căutând disperat sa fii scânteia aplaudata din capul autistului, iată scopul. Houellebck e doar un meșteșugar, tu, românul, esti un artist. De fapt esti cel care ne hrănește paralizia confortabila. Pentru subconștientul nostru colectiv, tu, artistule roman, ai reusit sa ne marginalizezi mai mult decât au reușit vreodata politicienii. Cu cat esti mai „liber” si neincorsetat in discursul găunos al trecutului, cu atat esti mai asemănător cu el. Ca sa distrugi realismul socialist ai inventat o clona a lui, la fel de nocivă.

Asa ca citit toți Houellebecqii care va pica in mana, nu cărțile lui ci pe altii ca el, de acolo, din lumea largă, o sa va dea sens nu pentru ca sunt genii ci pentru ca sunt oameni. Iar daca o sa evitați macar un an sau doi producția românească de patologii, s ar putea sa aveti surpriza ca si voi sunteti…

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.