Problema este că nu avem de luptat cu o singură criză, ci cu cel puțin trei crize: una de natură sanitară, una de natură economică și socială, și una de natură politică și administrativă. Peste care se întinde criza neîncrederii în stat, instituții și autorități.

Guvernanții au ales să se ”ocupe”(înțelegeți de unde ghilimelele!) doar de una dintre ele, cea sanitară, și nici măcar n-o abordează în complexitatea ei. De celelalte două nici vorbă de interes/soluții. E suficientă formula magică a ”grelei moșteniri”, și s-a închis subiectul. Or nu este așa. Ca să avem rezultate în controlul epidemiei, deci în criza sanitară, trebuie să facem înainte progrese în celelalte două crize. Pentru ele nu vedem însă nicio măsură. În plan social nu avem nicio măsură. Sau avem niște glume sinistre, o batjocoră, practic! La fel și în plan politic: ai instaurat o cvasi-dictatură, dar nu știi ce să faci cu puterea la îndemână, altceva decât răfuieli meschine, fără miză, cu unii sau cu alții. Toți se mișcă precum niște muște bete.

Această criză ne privește pe toți. Deci în gestionarea ei trebuie să se implice toți. PNL este varză, este generator de crize, este parte a problemei, și nicidecum o soluție a ei.

Acum avem mai mult ca oricând nevoie de o conducere politică puternică, bazată pe Parlament. De angrenarea tuturor forțelor politice și a tuturor competențelor din domeniile de interes pentru gestionarea crizelor în elaborarea soluțiilor. Nu putem exclude oameni și soluții doar pentru că le plac liberalilor, sau lui Iohannis, sau serviciilor, sau ”societății civile”. Avem nevoie de un arbitru, ceea ce Iohannis nu este. Avem nevoie de un organism care să analizeze răspunsul corpului economic și social la măsurile anti-criză, organ care să recomande corecții în politicile publice aplicate. Nimeni nu deține adevărul, nimeni trebuie exclus de la luarea deciziilor. Și, mai ales, e nevoie de transparență totală în materie de decizii.

Mă tem că suntem departe de așa ceva. De fapt, în loc să mergem spre ceea ce trebuie să fie ”normalitatea” în gestionarea crizelor, noi am luat-o într-o direcție opusă. Care ne duce la dezastru.

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.