Caruselul cifrelor, de azi, de la București, arată care este una din problemele de fond ale proastei guvernări în România.

Lăsând la o parte faptul că decidenții sunt vai, mama lor, datele pe care se construiesc politici publice și decizii de politică economică și socială sunt, politicos spus, aproximative, când nu sunt măsluite de-a dreptul. Adesea din motive așa zise ”patriotice”, ca în ceaușism.

Nici prostia nu ar fi o scuză, dar o putem considera circumstanță atenuantă.

Când însă e vorba despre premeditare(și la București, azi, despre premeditare vorbim!), intrăm pe teritoriul ticăloșiei, care produce victime. Ar trebui să intrăm și pe domeniul Codului Penal, dacă am avea Justiție. Dar cum nu avem, ne mulțumim cu înjurătura.

Lipsa de transparență a procesului decizional este reflectată de scăderea încrederii în stat și în capacitatea lui de a gestiona crize cu impact asupra vieții corpului social.

Teren fertil pentru radicalizare, extremism, retragerea cetățeanului din spațiul politic și social, refuzul participării la viața colectivităților. Refuzul implicării este cel mai prost răspuns la lipsa de performanță a guvernării.

Nu atât criza sanitară este acum periculoasă, ci lipsa de încredere în guvernare.

Nu, sondajele nu măsoară această lipsă de încredere, ci doar un soi de inerție a credinței în ideologii. Recâștigarea încrederii este o misiune imposibilă pentru cei care ne conduc. Așa că să nu ne așteptăm la minuni. Nimeni nu are soluții pentru criza de încredere! Și lucrurile merg din rău în mai rău…

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.