Ca tot vad ca se vorbeste despre socialism si ca uite ce pot scandinavii iar noi nu. Ma distreaza teribil la fel de mult analistii politici pentru care socialismul e o nenorocire desi habar n-au ce e si nici unde dracu’ e, pe la noi pe aici.
Modelul nordic are o caracteristica proprie nerepetabila si se bazeaza pe tiparul lor cultural si politic de evolutie istorica, adica, foarte simplist spus, cel care a presupus egalitatea membrilor comunitatii in fata vicisitudinilor climatice. Nu le cadea maru’ n cap ca-n restul Europei si ca sa manance totusi ceva in ziua aia era musai sa se certe mai putin cu vecinu’. Este o forma de stup specifica populatiilor extrem-nordice pe care social democratia s-a adaptat la nivelul asistential. Practic a functionat ca si o companie de asigurare. Si, pe minus treijde grade, asigurarea e ceva really util. Pe teren politic, succesul a venit pentru ca doar aici SD a stiut sa negocieze, in mod traditional, cu fermierii si zona rurala, eliminand sintagmele marxiste ale disparitiei proprietatii si proletariatului ca forta conducatoare (plus multe altele – revolutia, conceptul de clasa sociala, adica insasi esenta sa) si asta inca din perioada interbelica, lucru ce a condus la stabilitate si la formarea unei aliante inexistente in restul Europei. Sa nu-mi veniti cu exemplul ca PSD se bazeaza pe rural la noi pentru ca PSD nu e social-democratie si n-a fost niciodata. El este un partid populist cu accente conservatoare si chiar unele de extrema dreapta. Practic singurul partid mai degraba conservator din spatiul romanesc – apropos, ba, Papahagi, conservatorul cui vrei tu…. Asta inseamna un melanj ideologic care apasa pe diverse pedale in functie de context, si, culmea, PSD e cam singurul care a avut chiar si momentele sale de liberalism. Post-comunismul a debransat in tot estul partidele de la filoanele lor doctrinare, PiS sau Fidesz fiind mixturi in aceasi masura cu diverse specificitati locale. Asa ca, atat critica socialismului pe cazul romanesc e una complet de dragul discutiei si fara nicio corelatie cu realitatea de aici, la fel si inchinarea la modelului nordic de social democratie, complet impracticabil in tot restul Europei, nu doar la noi.

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.