21.7 C
București
duminică, septembrie 26, 2021

MITUL EXCEPTIONALISMULUI ROMANESC

Nu exista coincidente, doar intamplari pe care nu le-am anticipat.

Va amintiti ca mai mai multi politisti de la o sectie de politie din Bucuresti au torturat si umilit doi tineri. Dupa sase luni, s-a deschis o ancheta penala, desi faptele erau vechi si suficient de clar documentate. Dar, asa cum se spune, timpul le rezolva pe toate. Cele doua victime au murit. Surprinzator, la interval de doua saptamani. Din cauze naturale. Coincidenta 1.

Un barbat agresat in trafic a filmat intreaga scena cu o camera de bord. A depus o plangere si filmarea aferenta din care se pot identifica numarul masinii agresorilor si figurile acestora. Dupa 5 ani, barbatul primeste de la anchetatori o solutie de clasare. N-au reusit sa afle nimic, iar fapta s a prescris. Timpul le rezolva pe toate. Coincidenta 2

Un adjunct al serviciului de informatii al armatei a fost arestat pentru delapidare. Si-a insusit aproape 200 de mii de euro din fondurile structurii secrete. Nu dintr-un seif, ci din banca. Cu ajutorul semnaturii sefului serviciului, pe care o avea la purtator. Nu era falsificata, cum ati crede. O primise de la conducatorul unitatii. Ani de zile n-a vazut nimeni cum i-a crescut averea generalului! Ce securitate interna are un astfel de serviciu secret? Cum a putut fi avansat acesta la exceptional, chiar de presedinte, in timp ce fura linistit din banii statului?  Este un mister pe care doar timpul il va rezolva. Coincidenta 3

Am dat aceste exemple recente care ne pun pe ganduri.

In ce fel de societate traim? Putem avea incredere in capacitatea de aparare a statului cand aflam despre astfel de ciudatenii? Suntem siguri ca sunt exceptii si nu vulnerabilitati sistemice? 

Inteleg ca in cultura noastra de securitate aproape inexistenta, statul este predispus sa tina sub tacere erorile functionarilor. Ba chiar sa ascunda cu grija greselile flagrante ale celor despre care se presupune ca asigura ordinea si securitatea. Dar aceasta vesnica secretomanie are un efect de bumerang care se acutizeaza cu fiecare incident ajuns la cunostinta publicului.

Fiecare dintre noi poate vorbi despre experiente in care s-a intersectat cu un abuz, un act de coruptie sau un favoritism. Prin multiplicarea experientelor la milioane de indivizi, se ajunge la perceptia cvasiunanima de neincredere in justetea actiunilor autoritatii.

Aceasta este falia care se adanceste in societate. Si pe care niciun guvernant nu o mai poate reface daca perpetueaza astfel de practici. Competenta, pretentia de reforma sau bunavointa nu mai sunt suficiente pentru castigarea credibilitatii.

Este nevoie tot mai mult de onestitate, fermitate si seriozitate in dialogul cu societatea. Si nu in ultimul rand este necesara ascultarea vocilor critice. Si cele din strada care pot fi, asa cum vedem, patetice sau exaltate, dar si a celor rationale, refugiate in spatiul virtual. Romania are nevoie de vindecare, dar nu prin tratamente naturiste sau cu ajutorul unor vraci. Avem nevoie de lideri dispusi sa plateasca pe loc cand gresesc, capabili sa vorbeasca cu si pentru oameni, sa accepte opiniile contrare grupului de laudatori.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.