[MAMAIA] 1964 vs. prezent, așa arată Teatrul de Vară, pe vremuri atracția principală a stațiunii.

Sub bagheta magică a administrațiilor constănțene și a nepăsării turiștilor din 2000 încoace, Teatrul de Vară din Mamaia și complexul comercial Perla, dimprejurul lui, au ajuns într-un stadiu de degradare revoltător, trist dar previzibil.Inaugurat în 1963, parte a proiectului de dezvoltare a sudului stațiunii, Teatrul de Vară a găzduit decenii la rând Festivalul de la Mamaia. Proiectul se înscrie în sfera modernismului postbelic, cu pereții decorați cu plăci albastre în diverse nuanțe, care simulau valurile mării, înlocuite ulterior cu cărămidă roșiatică aparentă, posibil prin anii ’80.

Cu câteva excepții, infrastructura modernă de imediat după jumătatea secolului trecut din Mamaia (teatru de vară, complex comercial, grădină-cinema, bar/club Melody, hoteluri etc.) e azi degradată, în paragină sau distrusă. Vrem turiști cu toptanul, dar nu utilizăm și nu refuncționalizăm o infrastructură excelentă, deja existentă, ci preferăm kitsch-ul, improvizația și incoerența. Cea mai scumpă stațiune de pe litoralul românesc arată jalnic, e o butaforie proastă. Modernismul postbelic tip „less is more”, inovator și reprezentând progresul, e prea auster, prea minimalist pentru a fi înțeles de autoritățile și cetățenii prezentului, obișnuiți cu stilul „more is more”. Ca atare, vechile construcții „comuniste” trebuie să dispară și să fie înlocuite de ceva sclipicios, colorat, de plastic, că-i fantastic.Imaginează-ți o Mamaia cu construcțiile din anii ’60 consolidate, restaurate, refuncționalizate.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.