21.7 C
București
duminică, septembrie 26, 2021

Mai este Constanța „ALTFEL”?

Subiectul principal al dezbaterilor și discuțiilor din ultima săptămână sunt protestele și manifestațiile care au loc peste tot în țară și cauzele lor. Mărturisesc că nu sunt mirat de faptul că aceste proteste au izbucnit, o stare latentă de nemulțumire existând de mult timp în societate, întrebarea pe care mi-o puneam de mult timp fiind nu „dacă vor izbucni proteste” ci „când vor începe acestea”.

Însă, ceea ce mă uimește și mă convinge că situația este disperată este faptul că sunt proteste foarte masive la Constanța. Dintotdeauna Constanța a fost „altfel” în ceea ce privește protestele și manifestațiile, aceste fiind de cele mai multe ori reduse ca număr de participanți și de obicei realizate în jurul și la îndemnul unor partide sau lideri de diverse culori politice. Oamenii nu erau obișnuiți să vadă mulți mari ieșind și protestând pe străzile Constanței și foarte mulți prieteni din țară m-au căutat în ultimele zile să mă întrebe „ce se întâmplă la voi la Constanța?” sau să îmi spună „dacă și la Constanța iese lumea în stradă înseamnă că e grav…”.

Sunt multe explicații care s-ar putea da faptului că mereu Constanța a fost „altfel”: caracterul său multicultural este o bogăție majoră, însă are drept efect formarea unei mentalități individualiste sau de grup restrâns, care împiedica agregarea unor mulțimi mai mari; caracterul său cosmopolit și deschis, dat de existența portului cu tot ce înseamnă el și care constituia o supapă de evacuare a presiunii; faptul că sezonul estival (cu toate limitările sale) și existența unui număr important de persoane implicate în domeniul ospitalității (chiar și neoficial) asigurau un debușeu parțial pentru forța de muncă și niște venituri ridicate pentru o perioadă din an; un număr mare de angajați în domenii extrem de lucrative (ex.: navigație) care oferea un nivel de trai mai înalt. Parafrazând o replică celebră din Balanța putem spune că „de bine de rău, Constanța o ducea bine!”

Cert este că, până în această săptămână, Constanța a fost „altfel”, dar iată că lucrurile se schimbă și manifestațiile din Constanța au devenit subiect de breaking news sau țin prima pagină a ziarelor. Nu voi face aici o analiză a acestor proteste, voi încerca să le înțeleg și să le explic în materiale viitoare, însă sunt convins că dacă prin protestele din ultimele zile Constanța „a intrat în rândul lumii” și încetează a mai fi „altfel”… înseamnă că într-adevăr situația este disperată și că ceva „este putred în România!”.

Razvan Victor Pantelimon

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.