Scopul discutiei despre social-democratie este – ce facem cu discrepantele si polarizarea sociala tot mai grava?

Cand fărâmi social-democratia apar inevitabil populistii, apar nationalistii, autocratii, bisericacii, is so fucking simple. Cineva trebuie sa ocupe locul iar astia-s ca apa.Social-democratia a avut printre sensuri existenta unui dialog social rational. Stiu, insusi termenul de „dialog social” e de aiurea, sindicalismul de cumetrie a avut grija sa-l mute in limba de lemn.

De ce nu cred insa ca stanga eco-anarho-neo-feministo-whatever poate inlocui social democratia (si nici n-o face)? Pentru ca niciuna din aceste forme nu poate construi punti de dialog social rezonabil cu rezultate calculabile si cu efecte directe, vizibile imediat in viata oamenilor. Sunt, most of them, nise emotionale, puternic polarizante, niciodata sătule, radicale in majoritatea pozitiilor sau ireconciliabile. In plus, toate vin exclusiv pe filiera intelectuala, supra-elitista, un fel de mancati cozonac ca painea is not cool anymore. Ori poporul vrea paine.

Daca va intrebati cum castiga populismul, cam asta e explicatia. Nu, nu da paine, in schimb ofera teme alternative care par mai relevante – patrie, biserica, dusmani, blabla. E atat de clasic.

Social democratia e basically despre stabilitate, o viata mai buna, o scoala, un spital, niste banuti la salariu, nitel mai mult echilibru si mai putina polarizare. Hai cu astea si apoi vedem ce facem si cu suricata de deal sau cu actritele care ajung nitel baute ca prin farmec in camere de hotel la doua noaptea si se ultragiaza apoi la televizor cu rimelul scurs. E cumva ordinea fireasca a lucrurilor. Va rugam sa iertati poporul ca vede asta ca pe o frivolitate iar prin spartura astfel creata se scurg tot felul de kukluxklani, cepefisti, si alte subspecii de caverna.

Acesta este rezultatul direct al disparitiei conceptului politic de social democratie. Pentru ca fara dialog social real si organizat pe baze larg acceptate, adica fara recurenta temelor esentiale ale unei vieti putin mai bune, incepe haosul. N-avem paine – dam vina pe imigranti, cred ca e obvious cum s-au inlocuit substantele. Nici n-ai putea avea paine. Stanga are acum teme filozofice iar dezbaterea s-a mutat de la cate zile de concediu de maternitate ar trebui dat mamelor la cati indieni Chinook sunt admisi in universitati, lucru demn de lauda dar care omite ceva esential – fara prosperitate nu exista toleranta. Iar fara dialog nu exista prosperitate si rebalansare. Ori, cine sa-l faca? Cine in afara social-democratie a putut reuni interesele maselor, vorbind la modul cel mai basic pentru ca despre basic needs e vorba, ca sa le poata reprezenta?

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.