„Cand incep jafurile, urmeaza si impuscaturile”! Cu aceste cuvinte nemaiauzite la un presedinte american in ultimul secol, Donald Trump si-a lansat campania electorala pentru obtinerea unui nou mandat. Lovita puternic de pandemie, America traieste periculos: Minneapolis este scena (si scanteia) unor violente rasiale provocate, din nou, de brutalitatea unor politisti.

Presedintele Trump este disperat sa si netezeasca imaginea adanc sifonata de comandant suprem care n-a gestionat corespunzator o criza interna. Democratii nu reusesc sa ofere o alternativa politica solida la resetarea strategica din 2016. Iar publicul, stresat, angoasat de urmarile carantinei, rabufneste violent impotriva autoritatilor.

Tocmai aceste vulnerabilitati le speculeaza intr-un mod riscant presedintele Americii. Unii cred ca arata forta si determinare cand ii ameninta pe cetatenii care protesteaza violent, altii considera ca este iresponsabil sa pregatesti Garda Nationala sa intervina cu munitie de razboi. Amintiti-va de 10 august 2018 in Romania. Se intampla la o alta scara in America. Si comparati reactiile celor doi presedinti. Unul cere rezolvarea in forta a situatiei, altul cerea abtinere din partea fortelor de ordine.

de Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.