Mandatul lui Donald Trump la Casa Alba s-a incheiat cum am anticipat. N-a acceptat infrangerea, a incercat sa blocheze rezultatul in anumite state, l-a atacat prin sute de actiuni in justitie (anterior si ulterior alegerilor) s-a opus pana in ultima clipa validarii acestuia. Ma asteptam si la nesupunere civila, asa cum am vazut dupa instigarea sustinatorilor sai. Insa n-am prevazut ca finalul va fi ocuparea Capitoliului, in ziua certificarii rezultatelor. Republicanii din Congres au incercat blocarea procedurii, asa cum este prevazuta constitutional.

In ciuda opiniei generale, s-a mai intamplat acest lucru de doua ori in istoria Americii, ultima oara chiar la initiativa democratilor, in alegerile pierdute de Gore, in 2000. Insa, multimea stransa pe 6 ianuarie de inca presedintele Trump, la cateva strazi distanta de Capitoliu, parea sa fie un plan intentionat de presiune publica sau chiar de violenta directa asupra legiuitorilor.

Cunoasteti desfasurarea evenimentelor. Ramane pentru mine o mare necunoscuta incapacitatea de organizare si de actiune a fortelor de ordine de la fata locului. Imi este total neclar cum au fost lasati sa treaca de baricade si apoi sa patrunda in cladire niste indivizi exaltati, multi dintre ei organizati la vedere, pe diferite retele sociale, deci usor de urmarit si identificat.

Oricum ar fi, planul a fost dejucat de cineva mult mai abil. Trump a devenit un personaj toxic, repudiat public. I-a fost distrusa orice pretentie de victima a unei fraude si, cel mai probabil, va fi indusa starea de perplexitate in randul multor republicani care s-au obisnuit cu ideea ca preferatul lor mai poate candida si in 2024. Dar pedepsirea lui Trump nu se va opri aici. Caile sale de comunicare cu publicul au fost taiate brusc printr o actiune concertata a furnizorilor de continut online. Congresul ar putea sa inceapa, chiar daca nu o va finaliza, o actiune de destituire. Demisia sau inlaturarea din functie pe motive de incapacitate sunt excluse. In ultimele sale zile ca presedinte, Trump se va preocupa sa-si gratieze rudele si apropiatii care au participat la multe dintre actiunile sale. Iar marea intrebare pentru juristi este daca nu cumva va dori sa se autogratieze (o actiune nemaintalnita in istorie si nici acoperita juridic), astfel incat sa nu poata fi inculpat pentru nimic din ce a facut sau va face pana in 20 ianuarie 2020.  

De Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.