21.7 C
București
duminică, septembrie 26, 2021

ÎN INTERESUL STATULUI

10 august 2018. Un moment indelung pregatit si asteptat. Cetatenii s-au confruntat cu statul. Unii la nivel de principii si vorbe. Altii prin folosirea fortei. In nicio tabara n-au fost sfinti. Dar nu asta este discutia pe care o purtam de aproape 3 ani in spatiul public.

Adevaratul subiect este daca statul a utillizat, justificat si proportional cu amenintarile, dreptul la aplicarea fortei.

Pentru acest raspuns sunt investite autoritati de supraveghere, de ancheta, de acuzare si de sanctionare, dupa caz, a vinovatilor. Pana acum am aflat ca mai multi indivizi sunt vinovati de agresarea fizica a unui jandarm. Aceasta este o fapta de ultraj. Dar pentru alte 700 de parti vatamate ale unui posibil abuz de forta din partea autoritatii, raspunsul nu a mai  venit. Si in acest caz, dezbaterea in societate nu ar trebui sa fie daca un judecator a clasat definitiv o actiune penala de tragere la raspundere a unor comandanti din Ministerul de interne.

Chestiunea care provoaca revolta publica este de ce statul permite si nu isi apara cetatenii de folosirea abuziva a fortei?

Sa prespunem ca aceasta ar fi o supozitie fara temei real. Ca actiunea jandarmeriei a fost legitima si indreptatita.  Atunci de ce presedintele tarii a insistat public sa invinovateasca in avans decidentii politici si sefii Jandarmeriei din acel moment? A creat o falsa asteptare sau o falsa impresie de control asupra situatiei reale?

In schimb, daca demonstrantii din Piata Victoriei au fost maltratati in afara regulamentelor militare, de ce ancheta unui organism al statului nu a putut demonstra acest fapt? De ce a fost clasata cauza de un procuror si apoi confirmata decizia de un judecator? Este cumva o musamalizare a unei componente din sistemul de ordine publica si siguranta nationala? Se cunoaste la nivel inalt despre o posibila conspiratie sau o incercare de destabilizare a unei ramuri importante (cea executiva) din ierarhia statului? Sau este o protectie oferita unor decidenti din acea perioada? Dar cum acestia nu mai sunt importanti astazi, intuitia imi spune ca poate nu-i cunoastem pe toti cei care au fost implicati.

E posibil ca statul sa nu aiba capacitatea, asa cum a facut in toate fenomenele sociale soldate cu violente extreme (Revolutie, mineriade), sa se cerceteze pe sine. Strania revolta mediatica a unor politicieni (functionari cu rang inalt) si apelul la gasirea altor mijloace (inca neclare) de continuare a anchetei penale, arata ca suntem martorii unei mize uriase. Poate fi una de imagine. Dar si una prin care se cauta un tap ispasitor. Lupta sistemului judiciar pentru propria independenta este la fel de actuala ca acum 3 ani. Insa, nu doar pentru ca o alta putere incearca sa-i ceara socoteala ori sa o fragilizeze, ci si pentru ca in interiorul sau, justitia are nevoie de o reforma profunda.

Nu trebuie sa fie o axioma apararea deciziilor judecatoresti daca acestea sunt contestate de opinia publica si provoaca suspiciuni indreptatite de viciere a solutiei.

Este de dorit ca CSM sa ofere dovezi si garantii ca acestea au fost luate numai in scopul aflarii adevarului judiciar. De aceea, singurul gest corect din toata gama de reactii inadecvate ale politicienilor este sesizarea Inspectiei judiciare asupra intregului parcurs al formarii si invalidarii dosarului de la DIICOT. Abia atunci si dupa ce vom avea motivarea judecatorului, vom putea intelege cine se preface ca este revoltat si cine a contribuit la deturnarea scopului anchetei penale. Desi, as putea paria ca se va gasi, asa cum spunea presedintele Iohannis, o alta cale pentru a da satisfactie publicului, una care nu va ajunge la aflarea adevarului, ci in cel mai bun caz, la evitarea acestuia. 

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.