”Citesc, citesc atunci cand spal vase sau imi fac de mancare. Imi pun casca si ascult carti”, Raoul Trifan, senator USR, unul dintre noii politicieni care si-a adaugat fara drept tot felul de calificari in biografia publica.

”Eu și colegii mei avem convingerea că tinerii trebuie să aibă posibilitatea de a căpăta experiență în instituțiile statului.

De aceea, căutăm doi voluntari care să facă parte din echipa noastră de comunicare pe durata a 3 luni.

Abia așteptăm să ne cunoaștem!” Anca Dragu, presedintele Senatului.

Dupa ce a fost atentionata ca nimeni nu munceste gratuit (cu forme legale) in Romania, chiar daca face un internship, doamna Dragu a revenit si a spus ca voluntarii care urmeaza sa presteze minimum 20 de ore pe saptamana sunt perceputi ca doritori de munca, nu ca prestatori de servicii neremunerate.

Din pacate, se confirma ca dorinta de a fi in prim plan, comunicarea neglijenta sau necunoasterea unor proceduri administrative joaca feste oricui este in proces de formare a abilitatilor necesare unui lider.

Nu ar fi mai potrivit ca tinerii nostri politicieni sa reflecteze la urmatorul exemplu?

Premierul italian, profesorul universitar Giuseppe Conte, sustinut de Miscarea 5 Stele (un model de partid politic pentru USR) a fost inlocuit de tehnocratul Mario Draghi. Conte si guvernul sau denumiti de presa tehnopopulisti erau atasati de comunicarea online mai mult decat de viata reala. Tot ce faceau trecea prin filtrul actiunii virtuale. Noul guvern propus de Draghi este opusul celui anterior. Sobrietatea este cuvantul cheie al candidatilor in functiile de ministru si, cu exceptia unuia, niciunul nu are un cont deschis pe retelele sociale.

Doar responsabilul pentru tranzitia digitala este singurul care are un profil public, dar prezenta sa in online este mai curand simbolica.

Se intampla prin lume si ne intereseaza direct:

Guvernul britanic planifica sa ia masuri pentru ”garantarea libertatii de expresie” in universitati si pentru a tempera efectele ”cancel culture” care i-ar priva de libertatea cuvantului pe unii universitari.

Printr-un proiect de lege se garanteaza ca profesorii nu-si pierd postul daca exprima pozitii controversate, si, in acelasi timp, vor fi impiedicate presiunile studentilor care resping opiniile sau invitarea unor oratori neagreati de acestia.

 “Sunt profund îngrijorat de efectul paralizant asupra campusurilor al unei cenzuri şi al unei tăceri care sunt inacceptabile”, ministrul educaţiei, Gavin Williamson.

Guvernul se gandeste sa numeasca un responsabil pentru libertatea de expresie, pentru a ancheta cazurile reclamate, dar si sa le permita celor care si-au pierdut locul de munca din aceasta cauza sa primeasca compensatii.

Vortexul polar care a lovit Statele Unite a provocat cea mai grava criza energetica din toate timpurile in Texas.

Temperaturi de minus 20 de grade au afectat multe state, insa doar unul a ajuns intr-o paralizie aproape totala.

Texasul a dereglementat piata in domeniu si a favorizat intr-un mod considerat riscant dezvoltarea surselor regenerabile de tip eolian sau solar.

Din cauza politicienilor locali republicani, companiile pe combustibili clasici s-au vazut obligate sa acopere cantitati uriase de energie la preturi plafonate pentru a supli pierderile din retelele de distributie. Din acest motiv, unele dintre acestea au preferat sa-i incurajeze pe clienti sa plece la alti furnizori.

America descopera acum ce inseamna tranzitia prea rapida si nesustenabila spre facilitati energetice fragile la intemperii si necuplate la reteaua nationala.

Facebook demonstreaza ca nu mai este doar o retea globala de socializare a indivizilor.

Tocmai a declarat razboi unui guvern.

Dupa ce Australia a anuntat ca se pregateste sa oblige prin lege gigantii tech sa plateasca pentru continutul preluat pe platformele lor de la companiile media, Facebook a blocat accesul utilizatorilor australieni la orice articol jurnalistic si chiar la informatii de interes public.

Masura punitiva este criticata de producatorii de știri, de politicieni, dar si de sustinatorii drepturilor omului, pe motiv ca este un act de cenzura.

Google s a retras in ultima clipa din alianta cu Facebook si cel mai probabil va accepta o negociere cu producatorii de continut pentru plata unei sume globale, asa cum a facut in Franta.

Romania este printre putinele state europene care nu au intreprins pana acum niciun demers pentru adaptarea legislatiei nationale la Directiva europeana care reglementeaza contributia platformelor social media pentru producatorii de continut jurnalistic.

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.