“I sacrifices so much for manking…all my life”, spunea Nicolas Appert părintele conservării alimentelor, un inventator francez , începând cercetările sale odată cu debutul Revoluției franceze. La acea vreme conservarea alimentelor era o problemă reală semnalată și de Împăratul Napoleon care nu putea visa la mari cuceriri în lipsă unor alimente care să reziste în timp. Appert lucra deja la o soluție în micul sau butic unde vindea fructe și legume la borcan, visând să le conserva pentru o perioadă îndelungată de timp fără a le altera gustul prin utilizare excesivă a sării, zahărului sau oțetului. Acest vis l-a costat averea și uneori i-a periclitat inclusiv viața, aflându-se la un pas să piară în gilotina pentru acuzații în comploturile Revoluției franceze. În opinia să, căldura și acțiunea focului distrugea, sau după caz neutraliza, fermentii care modifică și deteriorează alimentele. A perfecționat și descris un procedeu care folosește aburul sub presiune pentru sterilizarea alimentelor. Chiar dacă abilitățile de manager i-au lipsit cu desăvârșire, îndatorându-se toată viața, deși invențiile sale au condus la înflorirea unei noi industrii în lume, istoria l-a reținut pentru umanitatea de care această a dat dovadă. Appert reitreaza faptul că marile invenții vin din generozitate, în timp ce cumpărătorii de patente dau frâu lăcomiei. Și unii și alții, împing societatea înainte.

de Alexandru Filimon

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.