Fostul Secretar de Stat Condoleezza Rice a fost prima care a vorbit public în 2006, la Tel Aviv, despre „Noul Orient Apropiat“. Totul pornind de la nevoia de securizare a acelei zone denumită odată „Balcanii Eurasiei“ de către Zbigniew Bzezinski, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională. Adică exact zona cea mai fierbinte a lumii din acest moment şi care, probabil, va fi centrul viitorului mega-conflict regional: Caucazul (Georgia, Azerbaidjan, Armenia), Asia Centrală (Kazahstan, Uzbekistan, Kirghizstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Afganistan), Turcia şi Iran.

„La originea tuturor tragediilor de acum din Orientul Apropiat se află împărţirea arbitrară de teritorii şi zone de influenţă negociată în secret între britanici şi francezi, foarte grăbiţi să tragă cât mai multe foloase din dispariţia Imperiului Otoman.”

de Gilly Graur
Sursa-adevarul.ro

Sursa foto : Le Monde Diplomatique

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.