Generatia Marii Uniri – Onisifor Ghibu un personaj cu rol important pentru Marea Unire

Decembrie 1918 a fost o data cu o insemnatate istorica deosebita pentru tara noastra, este data la care toți românii din  Transilvania, Banat, Bucovina și Basarabia au sărbătorit la Alba Iulia unirea cu Regatul României.  În acest Decembrie, sărbătorim Centenarul, 100 de ani de la acest eveniment istoric măreț si, nu putem sărbători fără amintim personalitățile  Unirii care si-au adus contribuția pentru înfăptuirea Marii Uniri.

Onisifor Ghibu Generatia marii uniri

In  Foto – Documentarul Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de exceptie, Asociația Identitate Culturală Contemporană evidențiază destinele a 18 personalități, artizani ai Marii Uniri care ulterior au fost ostracizați în în închisorile comuniste. Mai puțin cunoscut, dar de mare însemnătate pentru Marea Unire este Onisifor Ghibu.

 

Onisifor Ghibu, o personalitate cu rol important pentru Unire

 

Una dintre personalitățile despre care merita sa menționam si sa vorbim pe larg in acest articol este Onisifor Ghibu, un intelectual cu un rol hotărâtor in educarea maselor populare si la reinvierea conștiinței nationale a moldovenilor din Basarabia. Este si persoana care a publicat anunțul Unirii în ziarul ,,România Noua” din Chișinău. Onisifor Ghibu a fost un intelectual cu studii în istorie si filozofie la Strasbourg si Jena. Ulterior a fost condamnat la moarte de autoritatile habsburgice pentru activități pro românești și refugiat in România. După clarificarea situatiei in Basarabia, Onisifor Ghibu a participat în toamna – iarna anului 1918 la toate deciziile referitoare la unirea Transilvaniei cu România.

De-a lungul vietii sale, Onisifor Ghibu a dus o campanie intensă pentru intrarea României în război împotriva Austro – Ungariei în vederea eliberării Transilvaniei. A devenit o voce incomodă în Transilvania, motiv pentru care a fost condamnat de unguri la moarte pentru înaltă trădare.

Ziarul ,,România Nouă” avea o voce puternica de propaganda, ziar ce a a avut un rol important in regasirea de sine a moldovenilor. Onisifor Ghibu a dus o lupta continua si constanta pentru a schimba mentalitatea moldovenilor. Activitatea sa nu a trecut neremarcata in acele vremuri si nu a fost ocolit de pericole întrucât a fost întemnițat de mai multe ori iar ulterior, pentru activitatea sa permanent naționalistă și antisovietica. A devenit astfel nu numai un dușman al poporului ungur ci si unul al regimului comunist rusesc. Menținerea sa in libertate era un pericol, motiv pentru care in decembrie 1956 a fost arestat si condamnat la 5 ani de închisoare. In anul 1958 a fost grațiat în urma intervenției personale a lui Petru Groza.

 

Onisifor Ghibu un intelectual cu o viziune puternică

 

Onisifor Ghibu a trecut prin foarte multe provocări de-a lungul vieții însă nici una dintre ele nu a fost ceva care sa il descurajeze. Din contra, și-a dus lupta cu toată puterea de convingere si indiferent de situație a reușit sa treacă dincolo de faptele de suprafață. Onisifor Ghibu a fost un intelectual care reușea să vadă dincolo de faptele care erau expuse si a încercat sa schimbe mentalități. dar si sa aducă țara pe calea cea dreapta.

Onisifor Ghibu este un personaj despre care am putea sa vorbim foarte multe insa, ceea ce este important si merita sa vorbim despre, este contribuția sa majora pe care a avut-o in ziua Unirii. Anul acesta, România a împlinit 100 de ani și cu acest prilej merita să îi amintim pe  toți cei care au ajutat sau chiar au realizat înfăptuirea Unirii.

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.